GipsyEye-MESAGERI IMPOTRIVA DISCRIMINARII

E oficial!!! GipsyEye au fost desemnaţi  „Mesageri împotriva

E timpul sa luptam!

discriminării” .

Au o misiune grea. Timp de 6 luni , voluntarii Gipsy Eye împreună cu super tinerii de la ASIRYS, partenerii nostri de nădejde vor lupta  pentru a combate prejudecăţile despre romi. Frontul ales

este  Târgu Frumos sau Foru Sukar în limba rromani, un oraş în care rromii, românii şi lipovenii convieţuiesc împreună dar seperat de secole. Vor  schimba asta!

Va rugam să ne ţineţi pumnii şi vă invitam alături de noi să FIŢI MESAGER impotriva discriminarii indiferent unde vă aflaţi.

Este primul nostru proiect finanţat Programul Tineret în Acţiune

Mai multe detalii în pagina MESAGERI

It’s official. Gipsy Eye was called to “Messenger against discrimination”. They have a hard mission. For six month Gipsy Eye’s volunteers with the super youngsters from ASIRYS, our trustfully partners, will fight to defeat the prejudices against Roma people. The “war zone” is Targu Frumos or Foru Sukar in Rromani language, a city where Roma, Romanians and Lippovans lived next one to each other but not together for ages. They will change that.

Please wish us luck and join us, be yourself a messenger wherever you are.

It’s our first project financed by Youth in Action .

More details on MESAGERI

4 Comments Add yours

 1. Bravo, felicitari pentru initiative si pentru stradanie. În schimb, ce nu-mi place (stii bine ca mie mereu este ceva care nu-mi place) este utilizarea in limbajul tau de traditie a rromilor (romilor dupa vechea scriere), lucru nu foarte potrivit. De ce? Deoarece traditie inseamna existenta de cel putin 100 de ani a unei ideologii a unor obiceiuri comune unui grup. Pana acum totul pare normal însă tradiţia este una ţigănească şi nu este o jignire ci o mândrie şi o tradiţioe frumoasă. Citeam recent într-un articol ca rrom provine din limba rromales iar cuvăntul de ţigan este o jignire. Nimic mai fals în opinia mea. Jignirea este comportamentul unora dintre ţigani şi ignoranţa lor faţă de educaţie, însă acelaşi lucru îl pot menţiona cu fermitate şi despre foarte mulţi români. De ce nu rromi? Deoarece expresia de ţigani este provenită din limba română iar expresia de rromi din rromales. Daca ne exprimăm în română este preferabil, în opinia mea, termenul de ţigan şi tradiţie ţigănească.
  Trecând peste acest factor care mă sâcâie, iniţiativa ta este una bine intenţionată şi ştiu că munceşti mult pentru asta, de aceea sper să ai şi succes şi să reuşeşti ca la fiecare specacol să convingi măcar un român că NU TOŢI ŢIGANII sunt hoţi şi nu trebuie toţi trataţi la fel. Un factor care din păcate pentru unii a devenit legendar în sensul negativ. Sper în acelaşi timp ca şi voi, ca etnie, să începeţi să vă vedeţi defectele şi să nu le ignoraţi sau negaţi.

  Cu mult respect, cu admiraţie şi cu gândul numai la bine, al tău coleg Radu!

  1. gipsyeye says:

   Multumim mult Radu pentru sustinere. Comentariile tale le-am primit cu incantare si sugestiile le-am asumat. In ceea ce priveste dezbaterea rrom-tigan, vreau sa ac unele precizari. Rom in limba rromani sau romanes nu romales inseamna OM. Tigan este un cuvant ce a ost atribuit romilor de catre alte popoare si provine din grecescul athinganoi, (tradus: “a nu se atinge”), si a fost prealut in toate limbile din Europa sub dierite forme vezi http://ro.wikipedia.org/wiki/%C5%A2igani.
   Personal consider ca Tigan este frumos si intre noi tiganii ne permitem sa ne spunem si asa dar din pacate si tu stii de la colegi, prieteni etc..ca majoritarii folosesc acest cuvant de cele mai multe ori cu sens peiorativ asociindu-l cu borat, hot, lenes, murdar ca sa nu zic rapanos. Este o realitate. De asemenea nu uita ca sunt copii de trei ani pe care parintii ii invata “Fii cuminte ca altel vine tiganu si te ia sau te dau al tigani”. Si argumentele pentru care tigan este peiorativ ar putea continua. GipsyEye se traduce ochi de tigan:) si crede-ma ca vede si bune si rele si de la tigani si de la romani.
   Cu stima si la cat mai multe discutii constructive
   Apreciez comentariul tau si sper ca intr-o zi sa fii voluntar GipsyEye.

 2. magda says:

  buna gipsyeye…sunt incantata sa va cunosc tinetio tot asa si demonstratile lumii ca noi tiganii nu suntem asa cum cred ei..am vazut toate filmuletele cu voi sunteti crima sa inebunesc:Ximi place maxim de voi cum va aratati calitatile intr-un mod placut de toata lumea….romanii daka comenteaza inseamna ca sunt invidiosi pentru ca dansul tiganesc il avem in sange si oricat ar incerca nu vor putea face fatza…eu va sustin si sunt langa voi si sper sa va fiu de folos si de ajutor va pup aveti grija de voi si mai postati filmulete pe youtube

 3. Monica says:

  Salut,
  In primul rand doresc sa va felicit pentru ceea ce faceti!
  Lucrez in domeniul teatrului si am nevoie urgent sa achizitionez niste haine traditionale tiganesti. Ma puteti va rog ajuta cu niste date de contact? Am incercat in toate modalitatile posibile pe net si nu am gasit decat o singura firma carecomercializeaza insa eu doresc ceva mult mai original. Am gasit si cateva reportaje cu un maestru care inca confectioneaza costume traditionale tiganesti( dl Mircea, parca…)
  Asadar va rog foarte mult sa ma ajutati cu cateva contacte.
  Multumesc,
  Monica Paraskevopoulou

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s