De 8 aprilie, Rromii, romanii si lipovenii au mancat impreuna mamaliguta cu branza
Niciodata in Targu Frumos, un oras multicultural dar sarac din inima Iasului nu a mai fost atata veselie si voie buna. Tineretea in chip de flacai si fete de romani, rromi sau lipoveni s-a asternut in fata casei de cultura sa petreaca si nu numai. Organizatorii evenimentul sunt cei 44 de mesageri impotriva discriminarii care si-au pus in plan sa ii invete pe ceilalti cu ce se mananca lupta antidiscriminare. Au avut si de ce. A fost ziua internationala a rromilor, un bun prilej de a bune in lumina frumusetea de a lucra intr-o echipa multietnica.
Astfel gospondinele si gospodarii s-au pus pe treaba si doua zile la rand au copt si au pregatit mancaruri care mai de care mai alese pentru a le oferi tuturor. Halodnea (mâncare lipovenească), sarmale,varza calita , prăjituri (salam de biscuiţi, chec) au facut deliciul dezgustatorilor nu putini la numar. Atractia zilei a fost insa ceaunul cu mamaliga instalat pe pirostii, asa cum se facea odata cand romii erau inca nomazi si poposeau din loc in loc. Nu oricine stie sa faca mamaliga asa cum trebuie. Exista un intreg procedeu ce trebuie respectat daca vrei sa ai o mamaliga buna, fiarta si fara boloboate. Tinerii nostri cunosc insa aceste. Toti sunt pana in 25 de ani si stiu ce inseamna viata grea. Chiar daca acum uniii dintre ei o duc mai bine , nu au uitat de unde au plecat si fiecare tine mine cand mancau mamaliga pentru ca le era foame nu de placere ca acum. « Nu am avut bani de mancaruri scumpe dar consideram ca si mamaliga noastra frateasca ne-a oferit un bun prilej sa stam, sa discutam si sa ne cunoastem mai bine. Se mai spune ca mamaliga este painea saracului si asa si este. Noi suntem oameni modesti dar care stim sa ne bucuram de viata.» ne-a precizat Ionut Tarsu, student rrom la FEAA,Universitatea « A.I. Cuza » Iasi.
Asa cum era de asteptat, mesagerii au fiert bine mamaliga. Au servit-o fierbinte petrecaretilor alaturi de branza cu smantana sau cas dupa placerea fiecaruia. » Eu tre sa recunosc ca-mi place mamaliga si chiar daca uniii vor zice ca m-am dus la mamaliga tiganilor ei nu stiu ce pierd ca e foarte buna. » ne-a precizat un participant.
In jurul mamaligii cu branza s-au legat insa si discutii aprinse. Trei tineri rromi educati si bine pregatiti au stat la dispozitia participantilor pentru a le raspunde la intrebari. Un tânăr căldărar – Cătălin Stănescu (student la Ştiinţe Politice, manager recrutare voluntari în Asociaţia Gipsy Eye), un tânăr ursar- Ionuţ Tîrşu (student la FEAA- Marketing, coregraf al trupei Gipsy Eye) şi un tânăr rrom lăieş – Dragoş Florentin Stan (vicepreşenditele Asociaţiei Gipsy Eye şi responsabil financiar al proiectului) au discutat cu vizitatorii despre traditiile romilor, istoria romilor si mai ales despre problema discriminarii.
« Pentru multi dintre majoritari a fost pentru prima data cand au avut sansa sa cunoasca romi educati si care sa-i determine sa isi puna intrebari in ce priveste cine sunt cu adevarat romii. Multi vor spune ca acesti tineri sunt o exceptie dar noi vrem sa demonstram ca romii sunt la fel de buni sau de rai ca si romanii, lipoveni, ungurii sau orice alte neamuri de pe acest pamant. » ne-a precizat Dragos Florentin Stan.
« Chiar daca esti lipovan, roman sau rrom suntem made-n Romania »( vorba cantecului) a fost sloganul cu care mesagerii au continuat sarbatorea printr-o parada a unui alai de nunta inedit pe strazile Forului Sukar(limba rromani). Tinerii au simulat o nunta dintre un rrom căldărar şi o româncă, cu naşi lipoveni prin care s-au prezentat şi tradiţii specifice fiecărei culturi.
«Acesta a fost doar prima zi din evenimentul „Zilele Diversităţii în Târgu Frumos” care vor continua si in 9 aprilie a arătat că, deşi la prima vedere a unui necunoscut să lucrezi cu rromii este „periculos”, tinerii rromi, români şi lipoveni pot lucra extraordinar de bine în echipă şi îşi pot depăşi prejudecăţile. » ne-a declarat Mihaela Diana Podariu, coordonatoarea evenimentelor
Manifestarile din Targu Frumos fac parte din proiectul « Mesageri impotriva discriminarii » derulat de Asociatia tinerilor rromi GipsyEye impreuna cu supertinerii de la Asirys.
Echipa Mesageri Impotriva discriminarii