Ne vin prietenii din Franta!

Cine sunt romii cu adevărat ? Care este cultura, limba, istoria lor ? Cum trăiesc aceștia in România sau cum ii putem ajuta să se integreze ? Sunt intrebări la care 8 tineri francezi din Marsilia si Toulon vor neapărat să găseasca răspunsurile.

Astfel timp de sase zile ei vor participa la un schimb de tineri impreuna cu voluntarii romi de la Asociatia GipsyEye. Cei aproximativ 20 de tineri, romi-romani si francezi vor imparti timp de sase zile casa, masa, gandurile si cultura. Practic tinerii francezi vor avea sansa sa intre pentru cateva zile in lumea romilor sa le cunoasca istoria, limba, dansul , muzica , meseriile traditionale si mai ales diferentele intre neamurile de romi.

Tinerii sunt benevoli ai asociatiei Secours Catholique , Caritas Franta. Acestia cunosc situatia dificila a romilor din Franta si au decis sa vina in Romania pentru a intelege mai bine ce se intampla. Pentru ei cea mai buna metoda de a-i intelege si ajuta pe romi este sa ii cunoasca acasa la ei, de unde si ideea acestui proiect. Ei vor merge in comuna Stolniceni Prajescu si vor invata de la romii de acolo cum se traieste in Romania si mai ales cum sa vorbeasca pe tiganeste. « Activitatile ce le vom desfasura impreuna le vor permite tinerilor francezi sa descopere cele mai importante valori ale culturii rome : familia, libertate religia si munca. Deasemnea in cadrul atelierelor nonformale o atentie sporita va fi data principiilor europene de lupta impotriva discriminarii, rasismului si intolerantei prin promovarea diversitatii. Impreuna romii si francezii isi vor da seama de lucrurile pe care le au in comun si vor distruge frica si prejudecatile ce ii separa. Ei vor deveni mesageri ai prieteniei la nivelul celor doua tari dar si in viata de zi cu zi. Romi-romani sunt cetateni europeni ce au multe lucruri frumoase inca necunoscute >> ne explica, Ionut Stan, presedintele asociatiei si initiatorul acestui proiect.

Mesageri impotriva discriminarii

Scopul proiectului este ca apoi tinerii sa se intoarca in Franta si sa poveasteasca ce au vazut si trait. Cooperarea dintre ei doreste sa dezvolte o imagine pozitiva si optimistica despre romi. In cadrul proiectului au fost implicati Primatie Comunei Stolnicei Prajescu care sustine astfel de initiative. » Este o sansa pentru comuna noastra sa explicam situatia romilor concetatenilor nostri Europeni. Ne bucuram ca tinerii din Franta sunt care reprezinta viitorul Europei sunt interesati de acest subiect atat de fierbinte. » a precizat primarul Costel Hugianu.

Parteneriat :

France Roumanie

Cine este Secourc Catholique?

(www.secours-catholique.org). Este o organizatie non-guvernamentala ce de peste 60 de ani lupta impotriva tuturor formelor de excluziune din Franta si din lume promovand justitia sociala. Proiectul face parte din cadrul actiunii international si subliniaza angajamentul Delegatiilor din Toulon si Marsilia fata de romi. Invatati cu un mediu multicultural, tinerii francezi sunt bucurosi ca vor avea aceasta sansa spunand ca sunt pregatiti sa invete tiganeste si sa ajute comunitatea romilor.

Cine este GipsyEye ?

Asociaţia “Gipsy Eye” în traducere “Ochi de ţigan” este o organizaţie de studenţi, elevi, dar şi tineri cu preponderenţă rromi, ce activează la nivelul judeţului Iaşi. Asociaţia promovează cultura rromilor şi identitatea neamului rrom. Scopul asociaţiei noastre este să îmbunătăţim imaginea rromilor în rândul tinerilor din comunitate prin promovarea culturii poporului rrom. Lucrăm în mod direct cu tinerii, atât rromi cât şi ne-rromi, construind poduri peste prejudecăţi prin diversitatea culturală. Am ales acest nume deoarece considerăm că prin «ochiul de ţigan» restul comunităţii va putea vedea adevărata faţă, pozitivă şi constructivă a rromilor, va putea simţi şi înţelege ce simte un rrom. Mai multe detalii gasiti pe www.gipsyeye.com

Proiectul este finantat de Comisia Europeană prin proiectul Tineret in Actiune

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s