Flash Mob for Roma Ziua Mondiala Tineretului, Madrid.

Flash Mob for Roma  Ziua Mondiala  Tineretului, Madrid.

La invitatia prietenilor francezi de la asociatia partenera Secours Catholique, Caritas France, 7 tineri romi din Iasi vor prezenta cultura roma la Salamanca si Madrid in cadrul zilei Internationale a tineretului, cel mai important eveniment mondial din aceasta vara.

Impreuna cu un grup de tineri francezi tinerii romi au pornit in aventura vietii lor  si isi vor continua misiunea de mesageri impotriva discriminarii in fata a peste doua milioane de tineri ce sunt asteptati sa primeasca  binecuvantarea sfantului Parinte , Papa Benedict al XVI-lea care va sosi la Madrid pe 20 august.

 

Studentii si elevii sunt din judetul Iasi si sunt toti membri ai asociatiei tinerilor romi GipsyEye. Anul trecut grupul de tineri francezi i-au vizitat pe romii romani acasa la ei , in Iasi unde au petrecut in satra cu mamaliga, sarmale si vin romanesc. Deasemnea franceziia au invatat sa faca potcoave si sa inteleaga mai bine ce inseamna cu adevarat cultura romilor.

Pe parcurul a celor doua saptamani din Franta, romanii si francezii vor fi pelerini si vor transmite un singur mesaj lumii intregi « e timpul sa ii cunoasteti pe romi altfel. »

« Misiunea noastra este deosebita. Asa cum stiti, Papa Benedict i-a recunoscut pe romi ca popor. NU puteam lipsi de la un asemnea eveniment important din viata tinerilor. Prin prezenta noastra facem istorie deoarece suntem reprezentati ai romilor si vom avea sansa sa le vorbim tuturor despre cine suntem cu adevarat. » ne-a declarat Dragos Florentin Stan, vicepresedintele GipsyEye.

Prima oprire Costa de Azur , Toulon, Franta.

Tinerii au ajuns déjà la Toulon in sudul Frantei si au fost primiti de directorul Caritas Touslon, Carole Chaboute. «  Noi avem un proiect de parteneriat cu tinerii romi de la GipsyEye despre care consideram ca au puterea si vointa necesara sa schimbe toate prejudecatile legate de romi. Actiunea de a merge impreuna la Madrid vine dupa cinci ani de angajament cu romii si nu ne vom opri aici. » ne-a precizat aceasta

Alturi de romi vor pleca la Madrid si 9 tineri francezi cu varste intre 16 si 24 de ani, grupul numinadu-se Fraternitatea Tinerei Sperante. Impreuna, francezi si romani au descoperit, cel mai important port militar al Frantei,  marea dar s-au si antrenat pentru sesiunea de flash mob ce o vor face la Madrid. «  Pentru noi faptul ca mergem alaturi de francezi care ne-au acceptat ca egali si sunt prietenii nostri este foarte important. Speram ca si alte popoare sa le urmeze exemplu si sa fie mai deschisi si sa se asocieze mai mult cu romii » ne-a precizat Stefana Nicolau, presedinta asociatiei. Tinerii romi vor reveni de la Madrid pe 24 august.

Galerie Photo:

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s