Ieri, mesagerii s-au reîntâlnit pentru a pune la cale un plan care să cucerească publicul din Parcul Copou în dată de 14 septembrie. Probabil ştiţi că atunci o să fim prezenţi la festivalul GFEST, vom fi acolo şi vom demonstra că şi romi au o cultură, o istorie şi o inimă care merită să fie cunoscute şi mai ales înţelese.
Pentru asta avem nevoie de o echipă puternică, unită, motivată şi mai ales productivă. De aceea am ales să ţinem un training pe tema; „Cum să facem o echipă bună!”. Pentru a avea o echipă unită trebuie să ne cunoaştem între noi şi să ne acceptăm şi cu bine şi cu rele. Aşa că ne-am făcut portretele. Jocul „Portretele”, este o modalitatea de a înţelege modul în care ne văd cei din jurul nostru. Practic pe o foaie de hârtie se scrie numele participantului la joc, câţi participanţi avem atâtea foi cu nume vom avea. Pe urmă când se va da startul fiecare va deţine o foaie cu un nume diferit de a lui şi va începe să deseneze. Când am spus „schimbă” foaia va ajunge la altcineva. Şi va ieşi ceva de genul:
După ce am stabilit „ce este o echipă”, care sunt valorile ei, care sunt îndatoririle liderului şi a celorlalţi membri, cum putem rezolva problemele apărute şi cum putem depăşi problemele am trecut la următorul joc. Am împărţit tinerii voluntari în echipe compuse din 4 membri. Fiecare echipă şi-a ales un lider care urma să părăsească sala pentru a încerca să găsească o idee strălucită pentru Gfest, urmând să o împărtăşească şi celorlalţi coechipieri. Dar ce nu ştiau liderii era faptul că fiecare membru din echipa avea să joace un anumit rol. Deci echipa compusă din patru membri avea; 1 lider, un Gică-contra, un aprobatori şi o persoană dezinteresată. Ei bine, acum încearcă tu să îl convingi pe nea Gică-contra că ideea ta e strălucită. Dar tinerii lideri au dat dovadă de tact şi răbdare şi au încercat să le împărtăşească şi celorlalţi ideea lor. Jocul le-a arata voluntarilor că o echipă bună are atât un lider capabil, plin de tact şi răbdător, cât şi oameni dispuşi să îl asculte, înţeleagă şi mai ales gata să îl ajute.
Filmuleţul pe care l-am vizionat a reuşit să stârnească hohotele de râs. Ia priviţi-l şi voi:
https://www.youtube.com/watch?v=yTL6IODpNis
Crede-ţi că asta a fost tot? Nici pe departe… după acest joculeţ am început să lucrăm în echipă. Am luat două persoane, le-am legat la ochi şi i-am pus pe aceştia să ridice un pix de jos cu două degete, unul al lor şi unul al partenerului la joc. Exact ca în imaginile de mai jos:
Întâlnirea s-a dovedit a fi foarte interesantă şi mai ales foarte productivă, noi idei pentru GFest, o echipă mai unită şi mai deschisă către idei noi şi nebuneşti.
Mărturii:
Georgiana Apintilesei: „Subiectul de ieri m-a captivat şi am participat la discuţie cu mare plăcere, mi-a plăcut faptul că toţi au intervenit şi şi-au dat interesul în tot ce s-a făcut! Ce m-a amuzat foarte tare au fost jocurile şi filmuleţul care sugera că atunci când colaborarea în grup este eficientă se poate ajunge la lucruri mari.”
Dana Dănescu: „Trainingul a fost intensiv şi foarte distractiv, mesagerii au fost prinşi de vraja unei echipe bune şi au părut că într-adevăr vor să fie în locul în care sunt. Îmi place din ce în ce mai mult să lucrez cu ei.”
Sabina R. Savinescu: „Intalnirea de ieri a fost constructiva, ne-a invatat ce inseamna lucrul in echipa, eu una am vazut cum e sa fii lider de fapt. De asemenea, filmuletul acela cu lucrul in echipa a fost tare simpatic, de portrete nici nu mai spun. Nu in ultimul rand, astept cu nerabdare sa mai apara propuneri pentru GFest si sa ne apucam de treaba.”
Autor: Dana Danescu