Tu ştii cum să faci o echipă bună?

Ieri, mesagerii s-au reîntâlnit pentru a pune la cale un plan care să cucerească publicul din Parcul Copou în dată de 14 septembrie. Probabil ştiţi că atunci o să fim prezenţi la festivalul GFEST, vom fi acolo şi vom demonstra că şi romi au o cultură, o istorie şi o inimă care merită să fie cunoscute şi mai ales înţelese.

Pentru asta avem nevoie de o echipă puternică, unită, motivată şi mai ales productivă. De aceea am ales să ţinem un training pe tema; „Cum să facem o echipă bună!”. Pentru a avea o echipă unită trebuie să ne cunoaştem între noi şi să ne acceptăm şi cu bine şi cu rele. Aşa că ne-am făcut portretele. Jocul „Portretele”, este o modalitatea de a înţelege modul în care ne văd cei din jurul nostru. Practic pe o foaie de hârtie se scrie numele participantului la joc, câţi participanţi avem atâtea foi cu nume vom avea. Pe urmă când se va da startul fiecare va deţine o foaie cu un nume diferit de a lui şi va începe să deseneze. Când am spus „schimbă” foaia va ajunge la altcineva. Şi va ieşi ceva de genul:

Photo0063Photo0066

După ce am stabilit „ce este o echipă”, care sunt valorile ei, care sunt îndatoririle liderului şi a celorlalţi membri, cum putem rezolva problemele apărute şi cum putem depăşi problemele am trecut la următorul joc. Am împărţit tinerii voluntari în echipe compuse din 4 membri. Fiecare echipă şi-a ales un lider care urma să părăsească sala pentru a încerca să găsească o idee strălucită pentru Gfest, urmând să o împărtăşească şi celorlalţi coechipieri. Dar ce nu ştiau liderii era faptul că fiecare membru din echipa avea să joace un anumit rol. Deci echipa compusă din patru membri avea; 1 lider, un Gică-contra, un aprobatori şi o persoană dezinteresată. Ei bine, acum încearcă tu să îl convingi pe nea Gică-contra că ideea ta e strălucită. Dar tinerii lideri au dat dovadă de tact şi răbdare şi au încercat să le împărtăşească şi celorlalţi ideea lor. Jocul le-a arata voluntarilor că o echipă bună are atât un lider capabil, plin de tact şi răbdător, cât şi oameni dispuşi să îl asculte, înţeleagă şi mai ales gata să îl ajute.

Photo0073Photo0074

Filmuleţul pe care l-am vizionat a reuşit să stârnească hohotele de râs. Ia priviţi-l şi voi:

https://www.youtube.com/watch?v=yTL6IODpNis

Crede-ţi că asta a fost tot? Nici pe departe… după acest joculeţ am început să lucrăm în echipă. Am luat două persoane, le-am legat la ochi şi i-am pus pe aceştia să ridice un pix de jos cu două degete, unul al lor şi unul al partenerului la joc. Exact ca în imaginile de mai jos:

Photo0087

Photo0080

Întâlnirea s-a dovedit a fi foarte interesantă şi mai ales foarte productivă, noi idei pentru GFest, o echipă mai unită şi mai deschisă către idei noi şi nebuneşti.

Mărturii:

Georgiana Apintilesei: „Subiectul de ieri m-a captivat şi am participat la discuţie cu mare plăcere, mi-a plăcut faptul că toţi au intervenit şi şi-au dat interesul în tot ce s-a făcut! Ce m-a amuzat foarte tare au fost jocurile şi filmuleţul care sugera că atunci când colaborarea în grup este eficientă se poate ajunge la lucruri mari.”

Dana Dănescu: „Trainingul a fost intensiv şi foarte distractiv, mesagerii au fost prinşi de vraja unei echipe bune şi au părut că într-adevăr vor să fie în locul în care sunt. Îmi place din ce în ce mai mult să lucrez cu ei.”

Sabina R. Savinescu: „Intalnirea de ieri a fost constructiva, ne-a invatat ce inseamna lucrul in echipa, eu una am vazut cum e sa fii lider de fapt. De asemenea, filmuletul acela cu lucrul in echipa a fost tare simpatic, de portrete nici nu mai spun. Nu in ultimul rand, astept cu nerabdare sa mai apara propuneri pentru GFest si sa ne apucam de treaba.”

Autor: Dana Danescu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s