Schimb de experiente între un grup francez și unul român.

Săptămâna 14-20 februarie a fost foarte plină de evenimente în sanul Asociatiei Gipsy Eye. Într-adevăr, am putut găzdui un grup de tineri cu varstele de 16-17 ani și jumătate a diviziei de tineret a departamentului Loire din Saint-Christo-in-Jarez însoțiti de cei doi lideri, inclusiv Olivier, care este responsabil, în special de acest grup, și Cyril care a contribuit la realizarea schimbului dintre tinerii francezi și cei din Pascani. Cu Ionut, președintele asociației, au organizat un proiect mare colectiv despre cultura romilor, româna și franceza astfel, a permis un schimb cultural bogat intre cele două grupuri unde problema diferențelor s-a transformat în reflecție deschis consolidată prin diverse activități, cum ar fi gatit, dans, vizita la muzeu, la case de cult ortodox …

Copiii din școala de la Cozmesti au profitat de sosirea acestor tineri francezi plini de dorință, energie si buna dispozitie.

Luni,pe 16 februarie, însoțiti de Marina și Iulian, doi voluntari români, Ewa, Alexandre si Thibaut s-au intalinit cu copiii pe care i-au invatat cuvinte franceze și sa numere până la 10.

Miercuri, pe 18 februarie, ne-am bucurat de prezenta lui Ionut si a Danei, care a venit acea zi in mod exceptional, și Bogdan, un român din Pascani si Roxana. In grupul francez i-am avut pe Valentin, Romain, Martin, iar în cele din urmă pe Pascal, in varsta de 27 de ani care ar putea să se întoarcă la un viitor SEV(Serviciu European de Voluntariat). Am avut plăcerea ,într-adevăr ,să ne întâlnim cu Pascal, care ar dori să se ofere voluntar în cadrul asociatiei. El a venit în acest schimb de tineri m10999822_10204649007723876_1794237538_oultumita lui Cyril, care este responsabil pentru realizarea proiectului.

Cu acest grup de copii am avut plăcerea de a fi înconjurati de un număr ceva mai substanțial de persoane. Acest lucru a permis unui grup de a se juca, dacă au vrut scaune muzicale și alt grup sa facă temele. Ei au avut, de asemenea, posibilitatea de a descoperi cu o mare curiozitate și atenție la Romain ,chitară havaiană mică.

Vineri,pe 20 ,cu Dragos si Iulian, Ewa și Julien au revenit și au fost însoțiti de Eva, Tanguy și Florianne in aceasta descoperire. Ei au jucat jocuri cu ei ca: “rosii ketchup” și i-au invatat câteva cuvinte simple, cum ar fi număratul in franceză pana la 10 și să spună “eu sunt”.
Deci, ne-am bucurat de un grup foarte plin de satisfacții pentru asociatie care au avut experiente anterioare cu copii: baby-sitting, ajutor la teme, sau BAFA -Romain.
În ceea ce-l privește cu exactitate pe Pascal, a contribuit anterior la lupta împotriva prejudecăților despre romi, incluzand liderii profesorii francezi pentru a urma, de asemenea, o posibilitate de regularizare a situației lor cu Crucea Roșie.

Fiecare dintre cei din Franța au putut constata o primire buna, curiozitatea, interesul receptiv al copiilor de la Cozmesti. Asadar a fost un moment foarte interesant pentru ei.

Asocitatia Gipsy Eye a fost foarte încântata să ureze bun venit acest grup de tineri care, în același timp, si-au schimbat punctul lor de vedere asupra culturii romilor.
Ii apreciem mult pentru ceea ce au adus asociatiei. Și in primul rand copiii le multumesc.
Sperăm să mai avem ocazia unui asemenea schimb intercultural care permite schimbarea prejudecatilor.Între timp, ne așteptăm ca acest grup să transmita în jurul lor unui mesaj pozitiv despre cultura roma.11000010_10204649008283890_1891846083_o

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s