Întâlnire la nivel înalt cu Procurorul Sef din Palermo despre situaţia migranţilor

img-20170524-wa0010.jpg
Palermo 21-25 May 2017_proj (58) (1)Un grup de operatori sociali din diverse organizaţii ale societăţii civile europene au întâlnit ieri Procurorul Republicii Italiene la Tribunalul din Palermo, pentru o prezentare a muncii desfăşurate  de către birourile judiciare în ceea ce priveşte crima organizată corelată cu imigrarea ilegală.

Reprezentanţii a 17 organizaţii din 16 ţări au întâlnit la Tribunal Procurorul, carea ilustrat anumite date despre ceea ce se întâmplă cu fluxul de migranţi şi despre incidenta pe care o are crima organizată(delincventă) chiar asupra acestora şi asupra investigaţiilor desfăşurate de către Procuratura din Palermo.

Întâlnirea face parte dintr-un proiect mai amplu de care se ocupă Fundaţia Falcone şi care se numeşte  “Noi forme de cetăţenie europeană în epoca emigrării” şi care este finanţat de Comisia Europeană.

 

Conform datelor furnizate de Europol,Procurorul a subliniat faptul că,  circa 90% din emigranţii ilegali ajunşi în Europa în ultimii ani, au făcut-o prin canale gestionate de către traficanţi organizaţi. Fapt care se oglindeşte şi în creşterea investigaţiilor conduse de către Procuratura , care din 4 în tot anul 2012 au ajuns la 7 numai în primele patru luni ale anului 2017. În 2015, ultimul an despre care există date globale referitoare la întreaga Europă, ar fi vorba despre aproximativ un milion de emigranţi în afara legii care au intrat în Europa.

 

 

Procurorul Şef din Palermo a prezentat informaţii bazate pe datele Ministerului De Interne, conform cărora fluxul de emigranţi provenienti din Siria şi  îndreptându-se spre Italia în urma conflictului s-ar fi întrerupt în 2015, urmând ca mai apoi să se reprezinte , tot din ţările sub-sahariene  , acestea fiind ţările din care numărul persoanelor care emigrează fiind mai mare.

 

 

Participanţii la proiect desfăşoară un studiu, început în lunile trecute cu o investigaţie internaţională asupra percepţiei publice în ceea ce priveşte fenomenele migratorii , şi va continua cu reuniuni la Naţiunile Unite şi la Agenţia Europeană pentru drepturile umane, cu obiectivul de a ajunge la propuneri şi idei despre cum societatea civilă europeană s-ar putea organiza în cel mai eficace mod pentru a combate fenomenele discriminatorii corelate migrării în masă şi în acelaşi timp să contrasteze situaţiile ilegale în care migranţii sunt exploataţi.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s