PEARLS : Un pas înainte spre deschiderea şcolilor către comunităţi

 

PEARLS,(Prevenirea abandonului şcolar timpuriu prin strategii inclusive) este un proiect la care parteneri din cinci ţări ( Germania, Turcia, Croaţia , Ungaria şi România) şi-au unit forţele pentru a lupta împotriva abandonului şcolar timpuriu.
În zilele de 29 şi 30 iunie , la Zagreb, Croaţia a avut loc ultima întâlnire a partenerilor din cadrul proiectului. Cu această ocazie a avut loc  lansarea kitului de susţinerea a  profesorilor care lucrează în şcoli cu elevi  romi. Din păcate, statisticile arată că tocmai aceste instituţii de învăţământ sunt primele vizate de abandonul şcolar timpuriu. De ce ? Cauzele sunt complexe . Uneori transparente, alteori opace sunt  ascunse undeva în mentalul tuturor actorilor implicaţi. Aceste cauze fac că viitorul acestor copii să fie uşor de anticipat. De aceea este foarte important ca cei care intra în contact cu elevii să fie încurajaţi să intervină si inafara scolii. Vizite la domiciliu, intalnire cu parintii sau o discutie cu elevii in al mediu pot uneori aduce rezultate mult dorite.  Prin acest proiect de susţinere a cadrelor didactice ne-am propus să venim în sprijinul lor cu elemente concrete care să îi susţină în munca lor de zi cu zi. In calitate de tineri implicaţi în clubul « Inimi pentru inimi » de la Cozmeşti de aproape 5 ani ne-am dat seama că pentru a stopa acest fenomen este nevoie de implicare zi de zi, ora de oră atât în scoală cât şi în comunitate. Experienţa noastră s-a tradus într-un modul despre includerea copiilor romi. ( îl puteţi descarcain limba engleza de aici).20170630_135027
Dincolo de a fi un salvator sau  cheia tuturor problemelor, modulul aduce în lumina paşi mici şi chiar foarte mici dar cu un impact puternic,  la îndemâna profesorilor care ar putea să fi transpuse în planul educaţional. Pe lângă modul, membrii asociaţiei noastre pot oferi sprijin tuturor celor interesaţi.

Acest proiect este finantat de programul ERASMUS+

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s