Ziua copiilor ACTIVi

on

61604996_424147518166347_6263273820468019200_nFrumos, palpitant, extraordinar! Acestea sunt cuvintele care ar putea descrie atmosfera din curtea Școlii Cozmești, comuna Stolniceni Prăjescu, vineri 31 mai 2019. Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, echipa proiectului ACTIV – Acțiuni comunitare pentru toți – Incluziune pentru viitor! a organizat, în avans, o zi de sărbătoare pentru copii. Cel mai așteptat moment a fost startul concursului de biciclete.

Părinți, copii , elevi și profesori și-au dat întâlnire în număr mare în curtea școlii. Bicicliștii, cu vârste între 3 și 16 ani, s-au trezit de dimineață supărați foc. Vremea nu a ținut cu ei. La ora 8.00, norii negri erau deasupra satului. Organizatorii care au pregătit cu sârguință activitatea se gândeau dacă să renunțe sau nu. Din fericire, în jurul orei 9.30, norii au plecat încet, încet iar soarele a ieșit, la propriu și la figurat, pe strada principala din Cozmești.61358736_2072237569748101_8440975595642290176_n

Bucuria din ochii copiilor a fost nemărginită. Echipați corespunzător, cu căști albastre și biciclete, primite în cadrul proiectului ACTIV,  au așteptat bucuroși să se înscrie. Au primit mândri numărul de concurs întrecându-se în vorbe cum că VOR CÂȘTIGA sau că vor fi cei mai rapizi.

20190531_093935

Muzica răsuna în curtea școlii. Copiii care nu au participat la concursul de biciclete au putut să danseze, să cânte, să joace darț sau tenis de masă.  Deoadată se face liniste și un WoW general răsună din pieptul copiilor.

Nu mare le-a fost mirarea când, rând pe rând, au sosit echipajele de la Poliția rutieră și de la Ambulanță. „E un concurs adevărat ca la Turul Franței” și-au spus copii cu ochii pe girofaruri când au înțeles că pe toată durata traseului de aproximativ 3 kilometri vor fi escortați.20190531_114232

Se ține ședința tehnică. Participanților li se explică și reexplică ce înseamnă un  comportament „fair play” și  regulile de siguranță pe timpul cursei. Copiii ascultă și ridică bucuroși mâna că au înțeles. De pe margine părinții privesc emotionați de bucuria micuților.

Trei, doi, unu…start! Au plecat! Zeci de roți se învârt pe drumul pietruit. Pedalele se rotesc ca unse sub picioarele „uriașilor”. Pe fețele lor se poate citi determinare, bucurie! E ziua lor și o sărbătoresc prin sport.20190531_114041

Pe traseu, voluntarii cu veste galbene îi îndrumă pe bicicliști. „Atenție, urmează o coborâre!” Copiii au dat de asfalt. Cauciucurile se întind vâjâind. Unii gâfâie fericiți și nu renunță. Mai au un kilometru până să termine cursa. Sătenii îi privesc râzând, arătându-i cu degetul în semn de apreciere. E prima dată când prin sat trece un asemenea convoi. Parcă se vede linia de la capătul traseului. Dar nu e așa căci urmează o pantă grea. Unii sunt obligați să coboare de pe bicilcete și imping vehiculul cu două roți. Mai e un pic. Din nou pedalează. Uite linia de sosire! Gata, au trecut. FELICITĂRI!

Respirând greu dar cu ochii spunând „sunt mândru de mine”, copiii parchează bicicletele în curtea școlii. Sunt luați în brațe de părinți, profesori, frați, pupați și felicitați. E o forfotă fără măsură! O bucurie de nedescris. Organizatorii se uită unii la alții multumiți.

La mulți ani, dragi copii! La mulți ani!

Mulțumim tuturor celor implicați în această zi de sărbătoare și voie bună: Primăriei comunei Stolniceni Prăjescu, profesorilor de la Școala Cozmești, educatorilor de la Grădinița Cozmești, voluntarilor, Poliției rutiere, Serviciului de ambulanță.

Această activitate a fost organizată în cadrul proiectului ACTIV-Acțiuni Comunitare pentru Toți-Incluziune pentru Viitor, care se desfășoară pe o perioada de 36 de luni, în satele Stolniceni Prăjescu și Cozmești, din comuna Stolniceni Prăjescu, județul Iași, și este implementat de către Centrul Diecezan Caritas Iași, în parteneriat cu  Asociația Gipsy Eye, Primăria comunei Stolniceni Prăjescu și Școala Gimnazială Cozmești.

Proiectul „ACTIV – Acțiuni comunitare pentru toți – Incluziune pentru viitor!” POCU/140/4/2/115059, este cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s