Tocăniţă si gogoşi pentru… pofticioşi.

Joi , 18 iulie, in curtea scolii Cozmeşti s-a muncit de zor. Grupaţi pe echipe , beneficiarii ACTIV îmbrăcaţi cu sorturi si cu mănuşi trudesc cu gandul la titul de “master chef” . Cei mai plângăcioşi tăiau ceapa, cei mai curajoşi curăţau cartofii, cei mai îndemânatici sculptau cărniţa de pui iar cei mai pricepuţi la matematica calculau de zor cat piper, sare, foi de dafin sau boia trebuie pus cu precizie pentru ca gustul sa fie unul desăvârşit. Ca sa nu le dea cu virgula, bineînţeles ca le-au venit in ajutor câteva mămici dar si pedagogii. Aceştia din urma au avut ideea de a găti alături de copii desi sa organizezi atâtea mânuţe si sa le explici si re explici regulile de igiena si siguranţă nu e lucru uşor. Cu toate acestea, instruirea de dimineaţa si mai ales prezentarea retetei le-a lăsat gura apa. Cu toţii  abia aşteptau sa deguste tocăniţă de piept de pui. Repetă, propusa chiar de directorul scolii  este una tradiţionala ce trebuie neapărat fiarta la ceaun. Zis si făcut. Angajatii scolii împreună cu părinţii s-au mobilizat si in scurt timp copii au putut admira doua ceaune frumoasa care abia aşteptau sa fie încălzite la foc molcuţ pentru a transforma ingredientele in tocăniţa sau gulas moldovenasc, cum se mai spune pe la noi.

Al doilea atelier care i-a bucurat nespus pe copii a fost cel de făcut gogoşi. Mama lui Alex si a Dianei au fost declarate bucătărese „master sef” si reţeta lor aleasa pentru gogoşi : faina, sare, drojdie, esenţa de rom si vanilie, oua…si inca ceva…multa multa buna dispoziţie timp de o ora cat coca creste. După dospire aluatul a fost luat la întins de către copii. Aceştia s-au întrecut in crearea de gogoşi care mai de care mai năstruşnice: de la clasicele rondele pana la fluturi, pasarele, ursuleţi, iepuraşi si chiar inimioare au ieşit din mana lor. Acestea au fost coapte cu drag  in ceaun sub privirile pofticioşilor.

A urmat   o masa ca in poveste lunga de zece metri  de metri . Copii au mâncat cu pofta alături de invitaţii lor iar la final au împărtăşit impresii si gânduri despre experienta trăită.

„ Avem nişte copii minunaţi care au muncit cot la cot cu adulţii implicaţi. Pe lângă  dezvoltarea abilitaţilor practice, copii au invatat sa facă o reţetă de la început pana la sfârşit. Au înţeles si respectat  regulile de siguranţă si igiena si mai ales au invatat sa lucreze in echipe mixte fete si băieţi, adulţi si copii. A fost o experienta frumoasa si ţin sa mulţumesc echipei noastre formata din asisten social, pedagogi si maici voluntare cat si partenerilor scolii care de la director, mediator scolar si pana la centralist au fost activi de dragul copiilor.” Ne-a precizat cu entuziasm lenta Gabi Stan, responsabilul de proiect P1 .

Astfel de ateliere culinare vor mai continua pe perioada vacantei in cadrul proiectului ACTIV.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s