MESAGERI

 


Project “Messengers back to school” was a great project which broud together Romanian Citizen of Roma and Romanian origin in order to fight discriminations in schools. Initiated by a group fo Roma youngster, the project succed his mission by transforming 5 schools from Pascani aria in places without discrimination. 20 youngsters within the age fo 14 to 30 were trained to spread the non-discrimination mesages in schools. Thei learn to plan seminars and workshops about Roman and also to protest against discrimination in a positive and constructive way. Today they are  able to speak to the students about Roma life, culture, history and how to build bridges of solidarity among us. In the same time  they developed their their communicating, entrepreneurial and leadership capacities.

We had 13 Roma participants that learned how to use their values and culture to fight against prejudice and to find their place in the Romanian and European society.

Activities were conduceted in 5 schools and more then 100 studentes were involved in the action. The messengers against discrimination team is today capable to to animate a meeting, to let others students express them self, to propose dance activities and games o breaking the stereotypes.

We were  also focusing on addressing the teachers. On one hand our message against discrimination has reach more effectively the students and the teachers and in the schools and indirectly their friends, brothers and sisters and their parents.

We are happt to know that the youngsters got the idea that the students will become aware that the Roma are not a problem, but discriminatory mentality is.

The projet also gave the chance to the schools to interact , to motiveate the students in to bring outside the schools for more activities. The activities took place in Pascani and Iasi and the villages like Cosmesti

 

 

IMNUL MESAGERILOR ÎMPOTRIVA DISCRIMINĂRII!

Sperăm să vă placă. Melodia originală aparţine Loredanei şi lui Contect-R “Made in Romani”. Noi am modificat versurile şi am conceput un dans antrenant .  Mai jos puteti găsi versurile scrise de noi. Lansăm pe această cale un apel catre toţi tinerii talentaţi ce cred că pot inregistra  melodia aceasta cu versurile noastre să ne contacteze pentru o posibilă colaborare

.

Innul mesagerilor:

Ce mishtoo ar fi mai frate

Far’ discriminare-n sate !

Cu totii sa fim pe bune !

Fii mesager !

Nu fa diferente frate

Ca nimic nu ne desparte

S’acceptam diversitate

Fii mesager!

Tigan din Targu Frumos,

Cu nimic nu-i mai prejos

Ca romanu-Romania

Fii mesager !

Refren:

Chiar daca esti lipovan moldovan sau sau tigan

suntem MADE IN ROMANIE

Chiar daca esti caldarar, aurar sau fierar

suntem MADE IN ROMANIE

Iiali-iali breee Noi avem un singur scop -scop

La discriminare   tre sa spunem mereu   stop stop.

Mesagerii, mesagerii sunt déjà pe  drum bun !

Este timpul este timpul sa faci ceva  acum cum !?

Mesagerii cand s-aduna

Apare si voia buna

Tigani , romani , lipovani

Cu toti prieteni nu dusmani

Refren:

Chiar daca esti lipovan moldovan sau sau tigan

suntem MADE IN ROMANIE

chiar daca esti caldarar, aurar sau fierar

suntem MADE IN ROMANIE

Autori: mesagerii

Mesagerii: Jos palaria la TVR Iasi!

Vizita noastra la Tvr Iasi a fost una diferita de toate celelalte aparitii tv. Ionut Stan, Macinoi si cu Ghiocel au raspuns prezent invitatiei lansate de studioul iesean. Cei mai cunoscuti dintre voluntarii GipsyEye au decis sa lase acasa tinutele traditionale si sa se prezinte altfel in fata telespectatorilor. Am zis ca azi nu o sa dansam ci o sa tinem o adevarata lectie despre multiculturalitate, colaborare romi-romani si mai ales despre istoria noastra. Nu ne-am lasat impresionati de sirul mare de intebari si am incercat sa le oferim tuturor o portie buna de istorie, limba si cultura romani. Cine sunt romii, de unde vin, ce e limba romani..sunt doar cateva din intrebarile la care am raspuns. Dupa discutiile acestea ne-a venit si o idee. Vom lansa o noua pagina in care vom scrie raspunsurile la toate aceste intrebari. De fapt ideal ar fi sa fac un forum incare sa raspund intrebarilor voastre . Va rog daca stiti cum as putea face aceasta sa ne scrieti si sa ne ajutati. E foarte important sa putem impartasi cu voi ceea ce stim. Speram astfel ca toata lumea sa intealeaga ca rrom in limba rromani inseamna om. Si noua r(om)ilor de la GipsyEye ne place sa fim deschisi si sa impartim totul cu voi. Ne-a placut foarte mult felul in care am fost primiti si ne bucuram ca cei din mass-media acorda importanta romilor care muncesc si lupta pentru o societate a tuturor in care discriminarea sa fie redusa la cele mai mici limite. Pe timpul emisiunii am mai avut sansa sa aducem in discutie si situatia din Franta a romilor romani pe care eu o cunosc foarte bine si sper ca aceasta sa ii faca pe oameni sa se gandeasca mai mult de ce oamenii aceea au plecat din tara si de ce prefera sa fie acolo si sa nu vina aici sa ramana desi , va spun din experienta, cu totii isi doresc asta.  Din pacate inca nu avem inregistrarea emisiunii dar speram sa facem rost cat mai curand.

Autor:Iulius

GipsyEye-Mesageri impotriva discriminarii- in direct la TVR Iasi: astazi de la 19.10

Astazi de la 19.10 in studiorile tvr Iasi mesagerii impotriva discriminarii vor povesti cu Andreea Stiliuc in cadrul emisiunii “Vara pentru voi”.  Se va discuta despre proiectul nostru si cum am reusit ca romanii, romii si lipovenii sa lupte impotriva discriminarii romilor.

Desigur veti avea parte de ceva dans tiganesc cu Ghiocel si Macinoi iar Ionut Stan, mediator social al Secours Catholique Franta va descrie viata romilor romani din Toulon facand o pararela intre Franta si Romania.

Flash-mob cu F…de la FURTUNĂ la Iaşi şi Târgu Frumos !

Ce poate fi mai frumos decît un flash-mob a la “Mesageri împotriva discriminării”. Viziunea noastră : 40 de tineri « nebuni » ce blochează tot în Târgu Frumos şi Iaşi. 2 minute şi 30 de secunde nimic nu va mai mişcă. Maşini, pietoni, curioşi, nervoşi, grăbiţi, rasişti, tolerenţi toţi vor române pe loc sa asculte mesajul nostru. Aşa ca am stabilit tot în cel mai mic detaliu. : locurile vizate, costumele, poziţia fiecăruia precum şi replici în caz de probleme cu autorităţile. Ba chiar am anunţat şi presa…Cea ieşit ?
Nori negri deasupra mesagerilor!
Era o zi de marţi fără 13. Zâmbitori şi nerâbdatori cei mai frumoşi şi mai activi dintre tinerii romi şi români din Târgu Frumos, Paşcani şi Iaşi,se întâlesc în parcul Casei de Cultură. Se uita bucuroşi unii la alţii. Ştiu cu toţii ca va urma Nou, ceva ce nu au mai făcut şi ce le da picături de nebunie în vene. Se simţea adrenalina în aer.
Cîteva repetiţii,ultimele retuşuri,cîteva glume şi eram gata de “război”, doar ca unul dintre inamicii noştri”vremea” a început sa ne dea de furcă.Norii negri ne făceau cu ochiul, zâmbindu-ne parcă ca nişte adversari simpatici. Dar cînd eşti de la GipsyEye şi Asirys şi lupţi pentru un scop şi eşti înconjurat şi de prieteni nu mai contează câteva picături de ploaie.

Stop Discriminare pe trecerea de pietoni!

Nici una..nici doua ne punem pe treabă. Încălzirea o facem în Târgu Frumos,iar la Iaşi paralizăm tot. Am mers pe trecerea de pietoni de la Primărie…şi a început nebunia : »Stop discriminării !! » şi mesageri şi-au intrat în rol. Toţi patruzeci am acoperit zebră ca nişte ostaşi neînfricaţi. Claxoane, tiruri, loganuri, ţipete….oameni blocaţi…picături de ploaie…iar noi « Ţigan din Târgu Frumos. Cu nimic nu-i mai prejos ca românu-n România. ». 1.30 Mai sunt 58 de secunde. « iali iali bre..noi avem un singur scop. La discriminare vrem sa spune mereu stop !STOP » O maşină mai nervoasă o ia pe trotuar. Mesagerii…însă sunt neînfricaţi…continua…se pun jos pe zebră şi începe « chiar dacă eşti… ».Ah ! S-a terminat. Trecem repede strada şi ne continuam drumul….. În urma noastră, aplauze…strigăte, urări…telefoane blitzănd…şi…nori…nori negri dar oarecum veseli. Cu picioarele tremurând…ţipând că au scăpat , mesagerii au mers spre gară,bucuroşi de ceea ce au reuşit să facă.

To go or not to go? Asta era întrebarea!
Nici nu am ajuns bine la gară căci a început iarăşi ploaia. Ne gândim cu toţii sa ne oprim aici. Liderii au emoţii, tinerii însă nu şi-au pierdut încrederea. Biletele sunt cumparate….«Ce facem meesagerilor.??» Răspunsul unanim a fost : “ploaia se va opri,nu-i nimic dacă ne udăm un pic,sunt sigur ca la Iaşi e soare”. A sosit şi trenul iar ploaia s-a mai oprit. Semn bun. Ne-am urcat pe ritmuri fierbinţi . Aşa cum era normal a început dansul…Am dansat, am cîntat în compartimente sau pe hol aşa ca cele treizeci de minute pană în capitala culturală au trecut ca fulgerele.

Plouă-Iaşu’!

Am coborât cu toţii grăbiţi în gara plină de oameni ce se adăposteau de ploaie. Suntem grăbiţi. Picăturile de apa cam pătrund peste tot…Ţinta noastră : trecerea de pietoni din staţia de tramvai. Ajung repede…E verde !!!Mesageriii s-au aliniat şi au început sa strige:«Stop Discriminării!». Picături, vorbe, zâmbete, trecători cu sacoşele în mană ce ne privesc, şoferi încremeniţi…claxoane pe ritmuri şi ţipete… «Roman, ţigan, lipovan. Cu toţi prieteni nu duşmani » . Bătăile noastre din palme ….au fost pe placul publicului jilav însă nu au reuşit sa oprească ploaia….Ne refugiem repede pe partea cealaltă. Ar fi trebuit sa mergem la Universitate şi în Piaţa Unirii. Plouă cu găleata. Ne ascundem sub streaşina magazinelor, a panourilor publicitare şi…aşteptam. Ploua din ce în ce mai tare dar ei erau tot cu zâmbetul pe buze şi nu le pasa că ar putea răci. Unii chiar sar în ploaie bucuroşi din cale a fără. E o ploaie caldă de vară ce ne întăreşte. Haideţi! Încă puţin! Se îndreaptă cu paşi repezi pe Strada Independenţei. Se face verde şi ne facem numărul….Cum trecerea e foarte mare suntem fix pe mijloc. Şoferii dacă ar vrea ar putea sa ne depăşească ..dar….nu….stau şi ne ascultă. Ne ţipa de bine …Asa ca mesagerii au cîntat şi au dansat în ploaie!Senzaţia era unică iar riscul era minim, ce poate fi mai frumos decît sa stai cu prietenii în ploaie şi sa lupti Împotriva DISCRIMINĂRII?
Uzi până la piele dar fericiţi !

Cum plouă şi părea ca nu o sa se termine au decis sa se întoarcă acasă. Fugim pe Lapuşneanu. Ne-am adăpostit de ploaie în fata la Traian şi am început sa cîntăm ,sa dansăm şi sa sărim în sus pentru a ne încălzi. Erau uzi până la piele dar nu le pasa, nu le pasa nici de curioşii care ne priveau cu ochi mari de sub umbrele încercînd sa înţeleagă ce se întîmpla. Au ajuns în Piată Unirii. Un tramvai,tramvaiul numărul trei,ajunge la fix. Ne urcăm în fugă în el, şi incepem iaraşi sa dansăm,ajungem la gară in câteva minunte.
Trenul parcă ne aşteptă. Pe drum repetăm istoria. Unii lângă altii am uitat de frig şi ploaie şi ne-am uscat pe ritmurile lui Măcinoi, Mugurel şi ale Ancuţei. Timpul parcă stateă în loc, inima bateă încântată iar apa parcă nu mai era udă…Era groaznic de frumos !:)

Concluzii :
*Am ajuns cu bine înapoi la casele noastre,ne-am luat rămas bun de toţi şi ne-am împrăştiat fiecare la casa lui,uzi leoarcă şi cu multe amintiri frumoase în suflet.
*A fost un flash-mob simpatic şi umed dar care ne-a ajutat sa ne cunoaştem mai bine, sa vedem cât de rezistenţi suntem!!!
*Am dovedit încă o data că suntem uniţi şi că luptăm şi pe ploaie şi pe vânt!!
*În zilele următoare NIMENI dintre noi nu a răcit.

Autori :Iulius şi Dana

Mesageri-n actiune: Sulina 2010

14 săptămâni, atât au muncit mesagerii pentru a merge în tabăra vieţii lor Ei au numit-o aşa!

Repetiţii, Festudis, paşi ursăreşti, mămăligă la ceaun, fuste ţigăneşti, ii româneşti, bucate lipoveneşti, discriminare, scenete, spectacole stradale, balul mesagerilor, Roma and Friends Village… sunt toate cuvinte ce trezesc în fiecare dintre noi trăiri, sentimente, AMINTIRI. Momentul maxim de tensiune a fost la Balul Mesagerilor (cel mai reuşit spectacol al nostru unde am avut şi invitaţi de onoare precum «Hands up») când s-au anunţat cei 21 de mesageri ce vor merge în tabără… bucurii, plânsete… iar plânsete… Vă spunem sincer că am petrecut ore în şir căutând soluţii să mai meargă şi alţi mesageri, tot activi, tot supertineri, ce s-au implicat şi au dovedit că pot. Ne-am bucurat enorm să avem încă patru mesageri cu noi. Nu vă spunem cât s-au bucurat ei.
Sulina uite că venim: 25 de mesageri, 9 Gipsy Eye şi 6 traineri şi un fotograf (nu pozar)!

11 iunie 2010 (Drumul spre Sulina)
Gara din Târgu Frumos nu a fost niciodată mai frumoasă. Orele 19.00 fix, ora plecării. Încărcaţi de bagaje, de zâmbete şi voie bună, dar mai ales de nerăbdare ne-am aliniat să facem prezenţa. Ne uităm în stânga în dreapta… şi da! Suntem toţi… sau nu!? Trebuia să lipsească cineva. CEZAR! Îl sunăm, îl căutăm şi aflăm cu părere de rău că nu mai vine: probleme de familie. Ne-am supărat, ne-am încruntat, dar ne-a trecut repede. Avem o misiunea şi trebuie musai îndeplinită. Vorba aceea, pentru un pui… nu se merită să ţii la sol tot stolul.

Suntem împărţiţi în patru grupe şi ni se distribuie gratuit câte o “mămică” care să aibă grijă de ei pe tot parcursul drumului. Mihaela, Ionuţ Stan, Dragoş şi Larisa îşi iau rolul în serios… poate prea în serios. Mai sunt 10 minute până la sosirea trenului. Cu mic cu mare traversăm peronul şi suntem nerăbdători să vină trenul. Uuuuuoau… întârziere de aproximativ 30 de minute. Dar nu-i nimic.. ne aşezăm pe bagaje, mai facem o poză, mai facem o glumă mică, mai primim ultimele sfaturi de la mămicile şi tăticii (adevăraţi) veniţi să ne petreacă…a.. uite c-a venit! Ne-am urcat cu greu, ştiţi cum sunt feţele când pleacă departe… la fel ca melcii… îşi iau casa în spate! Suntem însă bucuroşi că a început călătoria. Am ajuns în Iaşi. Facem o tablă pe peron cât timp celălalt tren soseşte şi ne instalăm comozi în aşteptarea celor de la Gipsy Eye ce ne vor însoţi. Suntem mulţi, zgomotoşi, energici şi atragem atenţia călătorilor. Neintenţionat i-am bombardat şi pe aceştia cu voie bună, muzică live şi zâmbete cât cuprinde.

Sosesc şi fetele de la Gipsy Eye însoţite de Cătălin şi Măcinoi. Sunt frumoase şi numai un zâmbet. Nici nu ştiu ce le aşteaptă. Peste puţin timp soseşte şi trenul iar fiecare îşi caută un loc cât mai comod pentru a petrece cele 7h şi 43 minute până la Medgidia. Ocupăm un vagon întreg şi călătorii de lângă noi nu rezista prea mult veseliei noastre. Dans pe tarabană, cântece de foc şi jale, dar şi de dragoste răsună prin vagon pe dansul celor mai energici. E trenul nostru, al mesagerilor şi noi ştim să facem oamenii să se simtă bine alături de noi. Se spun poveşti, povestiri şi glume care de care mai haioase. Cătălin spune poveste fermei de vaci care fac toate “muuu” în acelaşi timp iar şeful e cel care mugeşte mai tare… adică… tuuuuuuu! Câte unul cade adormit că pe front, dar unul altul îi ia locul repede. E acţiune!

La ora 00:00 Cel mai frumos tort din lume.
Miezul nopţi şi deodată îl vedem pe Ionuţ Stan cu un “tort de grisine” şi o lumânare în mână, cerând un foc şi spunându-ne că nişte ziua Dianei – Printeşa Pietrişului şi dansatoare la Gipsy Eye. Ne adunăm cu toţii şi o punem să sufle în lumânare. Vădit emoţionată Diana ne-a împărţit tuturor câte o «felie» de tort în timp ce vagonul răsună de «câte-un pic pic.. pân’ n-o rămânea nimic». Şi «la mulţi ani» a continuat zgomotos până când a sosit “controlorul nervos” şi ne spune să încetăm căci facem gălăgie.

Orele trec repede şi oboseala îi prinde în vârtej pe unii care au adormit pe scaune pe bagaje sau chiar pe jos înveliţi în fuste colorate. Pentru alţii însă aventura continuă: dans, cântec, joc de table sau poze cât mai inedite cu cei ce dorm cu gura căscată. La Făurei, trenul face o pauză de 30 de minute. Coborâm cu tarabana fermecată şi le cântăm celor ieşiţi din tren să fumeze. Primim aplauze la scena deschisă şi invitaţii de a rămâne cu ei… refuzăm politicos spunând că avem o misiune. Ne reluăm locurile şi trenul pleacă. Ne dăm seama că am ajuns la Medgidia după emblema oraşului scrisă cu arbuşti verzi şi uscaţi pe un deal. A fost o noapte alertă, zbuciumată de mers cu trenul în care s-a dormit o oră, câteva minute sau chiar deloc. Nu face nimic, suntem tineri şi ne place viaţa.

Tulcea la prima vedere… Nu am stat prea mult în Medgidia, doar cât să ne luăm o cafea şi să ne suim în trenul de Tulcea: două vagoane la fel de schimonosite numai că unul de clasa întâi şi celălalt de-a doua. Ocupăm din nou un vagon întreg şi bucuroşi de scaunele rabatabile le întindem la maxim cu gândul la puţin somn odihnitor. Unii au reuşit. Alţii mai vioi au început să povestească năzdrăvăniile de noaptea trecută. Trenul trece agale şi opreşte în fiecare gară din ţinutul Constanţei… ne dăm seama că există o singură linie şi că viteza de deplasare este asemenea Mocăniţei… dar nu-i nimic.. suntem tineri! Am ajuns la Tulcea în 4 ore însă foarte bucuroşi: că am scăpat de mersul cu trenul, bineînţeles asta până la întoarcere. Deşi e sâmbătă, gara pare pustie. Nu are nimic din aerul oraşului turistic pe care ni l-am imaginat. Căutam barca care să ne ducă la Sulina. Mai avem de aşteptat. «Diana» barca rapidă pleca abia peste două ore, timp suficient de vizitat două trei magazine, cumpărat nişte apă, sucuri, grisine, bomboane şi de discutat un pic cu localnicii. Nimic de remarcat în Tulcea decât poate preţurile piperate de a vedea Delta cu barca.

 Către Sulina cu barca rapidă – Cele două ore trec repede şi ne îngrămădim cu toţii pe barca rapidă ce străbate 90 de km pe apă în… trei ore, credeţi-mă că e rapidă dacă comparăm cu vaporul de stat ce face aceeaşi distanţă în 5 ore. Surpriza noastră mare a fost că pe barcă să dăm peste Lucian, domnul “pozar” cum aveam să-l denumim mai târziu, fotograful nostru venit tocmai de la Timişoara pentru a ne imortaliza din toate poziţiile. Dacă oamenii din vapor se aşteptau să fim obosiţi, după drumul lung pe care l-am parcurs, s-au înşelat amarnic, deoarece cântăreaţa noastră: Ancuţa (un fel de Laura Lavric în copilărie), instrumentistul nostru: Măcinoi (un fel de Jean de la Craiova în vremurile când nu era faimos) şi vestitul dansator: Ghiocel (un fel de Ghiocel şi atât) au început un mic recital. Zâmbete, bucurie, poze la comandă şi la final aplauze de răsună barca. Ne-a plăcut primirea pe care ne-au făcut-o, simţeam deja că cei de acolo sunt oameni binevoitori şi dulci. Romi, români, lipoveni, dansau cântau, aplaudau, bârfeau şi-şi aruncau unii altora priviri întrebătoare: Vezi ce frumos dansează, vezi ce bine le cântă, vezi ce frumoşi sunt! În sfârşit ajungem în Sulina. Ne luăm “casele”, pardon bagajele şi ne îndreptăm spre “Perla”, gazda noastră timp de o săptămână.

Ţigani cu români, români cu ţigani
La prima vedere pensiunea ne zâmbeşte frumos cu nişte balconaşe pline de flori proaspete pe care am primit sarcina să le udăm zilnic. Pătrundem în restaurant şi suntem întâmpinaţi cum se cuvine. Se fac oficiile şi vine vremea să decidem cine şi cum stă în cameră… Şi au început discuţiile, negocierile… tragerile la sorţi repetate… până când… mesagerii împotriva discriminării se hotărăsc! Fete cu fete, băieţi cu băieţi… primul criteriu… ţigani cu români, români cu ţigani… al doilea criteriu… şi al treilea criteriu… dacă după prima noapte mai sunteţi încă în viaţa rămâne cum am stabilit. Aşa că fără prea mult zgomot ne-am îndreptat spre camere, curioşi să vedem cu cine le vom împărţi. Cam au strâmbat unii dintre noi din buze că nu au picat cu prietenii cei mai buni sau cu bisericuţa lor dar, regulile sunt reguli şi «tartorii» de traineri nici că au vrut să facă vreun compromis, nici măcar pe ochi dulci. Aşa că ne-am nimerit colegi de cameră fix cu cine ne aşteptam mai puţin şi ne gândeam deja cum să punem stăpânire pe telecomandă sau pe baie sau cum facem să asculte toţi numai Taraf şi nu MTV. O să vedeţi la urmă ce a ieşit.

Hello bingo, îngeraşule!

De la început ni s-a spus că nu am venit în vacanţă. Aşa că după masă, după câteva ore de odihnă au început activităţile non-formale. (ce ne mai place cuvântul ăsta non-formal, are ceva din ştrengăresc, şmecheresc sau chiar super activităţi). Prima activitate, ne-au adunat pe toţi în jurul videoproiectorul iar Mihaela cu Ionuţ Stan au început să ne îndruge de-a reguli «spre a fi încălcate» am zis noi. “Nu te bate cu perne, nu jigni pe celălalt, nu fă glume proaste, nu întârzia la activităţi, nu respecta şi nu vei fi respectat”… şi uite-aşa ne-am trezit cu un cod al Talionului numai bun de încălcat pentru a fi excepţia ce întăreşte regula.

După aceea ni s-a spus clar că vom juca bingo. Am sărit în sus de bucurie, mai ales că în perioada aceasta superbingo-urile sunt foarte la modă. Numai că în loc de bile am folosit oameni/persoane şi în loc de numere, cunoștințe despre acele persoane. Pe taloanele de joc erau întrebări de genul «Cine are ochii de aceeași culoare ca tine» și trebuia să îi privim pe toți în ochi până găseam pe unul cu ochii la fel că ai noștri şi să completezi… noroc că erau destui şi atunci hop strigai Bingo. Am reușit să facem toți linie şi apoi careu! La final am aflat cu toţii mai multe unii despre ceilalţi. De exemplu am afla că sunt puţin mesageri născuţi în februarie, că toţi avem prieteni şi romani şi ţigani şi că Dragoş se însoară anul acesta. Vă spunem cu mâna pe inimă că Bingo ni s-a părut cel mai tare joc de socializare mai ales că la final am fost cu toţii premiaţi cu un îngeraş şi un carneţel.

Da, fiecare dintre noi am primit un îngeraş şi-un carneţel. Ce poate fi mai frumos de cât să stai pe umărul drept (sau stâng) al unui coleg, prieten, să-l ajuţi şi să-i faci mici surprize PLĂCUTE. Aşa că fiecare dintre noi s-a trezit îngeraş şi protejat al unui îngeraş timp de 7 zile şi 7 nopţi că în poveştile acelea frumoase cu îngerul bun care-ţi aduce veştile bune! Ne-am aflat fiecare protejatul şi ne-am luat rolul în serios de îngeri mesageri… ce frumos sună. Aşa cum v-am spus am primit şi carnetele în care în fiecare zi trebuia să notăm câte ceva despre celălalt… pozitiv şi constructiv bineînţeles.

Cunoaşterea în… discotecă!
Şi pentru că în program în prima seară era vorba despre o petrecere de cunoaştere… hop am venit cu ideea de a merge în discotecă. Norocul nostru a fost că era chiar sâmbătă seara şi în plus era numai la o sută de metri de pensiune. Lumini, 40 de mesageri tineri super talentaţi la dans, muzică la maxim şi discuţii dintre cele mai aprinse de la “coercibilitatea debordantă a transhumanţei româno-rrome” până la «fataaa, dar ce ce-mi place discotecă astaaa!». Unii ar spune că a fost super distracţie şi s-au legat prietenii puternice. În ciuda celor 20 de ore petrecute pe drumul de fier şi pe apă nu am simţit nici urmă de oboseală. Am fi dorit, poate, să oprim timpul în loc deoarece a trecut foarte repede şi a doua zi trebuia să fim fresh. Ne-am îndreptat spre “Casă” iar unii mai rezistenţi şi mai cu chef de viaţă au luat la puricat carneţelele cu amintiri şi au început să scrie: “Ţine-o tot aşa, eşti super de treabă!” etc. etc.

Duminică 12 iunie – Bună dimineaţa şi-un mesager!

Dimineaţa a venit repede, iar Cătălin, cocoşul de serviciu a cântat – bătut în fiecare uşă spunându-ne sau mai bine zis ţipându-ne în urechi să ne trezim şi să coborâm la masă. Noroc că ni se făcuse foame căci altfel… glumesc bineînţeles. Cum era prima zi eram nerăbdători să vedem ce-o să facem la modul concret. Nu mare ne-a fost mirarea când am aflat cu stupoare că vom fi separaţi pe grupe. Noi nu ştiam că tehnicile aste non-formale aşa cer: grupe mici ca toată lumea să se poată exprima şi la câte aveam noi de spus vă daţi seama că nu se putea să rămânem toţi grămadă tot timpul. Aşa că am tras la sorţi. Nu ştiu cât noroc am avut căci iar am primit de data asta o mămică şi-un tătic. Ne-am dus în camere cu misiune să ne alegem un nume, să ne cunoaştem şi să venim cu idei de dans împotriva discriminării… şi să vedeţi ce a ieşit.

 El Grupo Gitano: El clar de unde vine numele, tocmai din îndepărtata Spanie, din ţara flamenco! Dintr-o mămică Larisa Zugravu şi un tată Macinoi împreună cu copiii lor… (le cam place dragostea) a ieşit un grup pe cinste pregătit să dea barierele dansului peste cap. Ne-a plăcut foarte mult de ei cum şi-au structurat coregrafia cu dans de Bolywood, un pic din Kusturica, «oliacă» de “Răţuşca stă pe lac” pentru ca finalul să fie apoteotic cu un “Micael Gecson” în forţă. Am mai remarcat faptul că au reuşit să valorizeze cu toţii calităţile pe care le au: Ionuţ – step ţigănesc spaniol, Dana – teatru a la răţuşca cea urâtă, Mary -dansul a la Michael, iar Diana – mişcările unice şi ceva din dansul acela indian. De remarcat implicarea necondiţionată şi a celorlalţi membri… ehei credeaţi că v-am uitat! Ce mai–ncolo-ncoace, ne-a plăcut!

TeChelas *să dansezi – un nume de origine romă inspirat din melodia pe care Rona Harner ne încânta simţurile în «Gadjo Dilo». Părinţii acestui grup, Dragoş şi Mihaela împreună cu pruncii lor… (cam super openminded i-au crescut) s-au întrecut pe ei înşişi într-o poveste adevărată pe care unii dintre ei au trăit-o nu demult în cadrul Festudisului. Ideea de baza era că romii sunt dispuşi să asculte rock şi să încerce să facă atmosfera de dragul prieteniei pe când rockerii înrăiţi huiduie şi fac urât pe muzica ţigănească. Autorii au pus foarte bine în scenă şi problema drogurilor şi a stimei de sine a unor persoane care după ce fac dragoste cu un rrom de bună voi şi de plăcere, strigă de frica stigmatizării: viol viol! Ce mai–ncolo-ncoace, ne-a plăcut!

 Foru Sukar – tot un nume de inspiraţie romă care teoretic înseamnă oraş frumos, dar în traducerea literară înseamnă… aţi ghicit TÂRGU FRUMOS. Părinţi adoptivi, Ionuţ Stan şi Cătălin Stănescu împreună cu copii lor… s-au dat peste cap să arate ce înseamnă demnitatea unei femei rome, frumoasă, deşteaptă, dar fără bani. S-a dus să se angajeze şi… şeful i-a oferit un post de amantă… pardon secretară. Tânăra cu trei copiii şi fără soţ (aşa s-a nimerit) ajunge să cerşească în piaţă şi tot nu se vinde. Finalul este normal fericit… în care, tânără este răsplătită se fostul şef care-şi dă seama că inima unei ţigănci o câştigi doar cu dragoste adevărată. Ce mai–ncolo-ncoace, ne-a plăcut!

Chiar dacă ne-a luat aproape toată ziua, am fost încântaţi de ce-a ieşit. Astfel încât grupurile au primit sarcini precise: repetiţii zilnice, îmbunătăţirea ideilor, cioplirea lor după chipul şi asemănarea luptei împotriva discriminării.

Cum poţi scrie MESAGERI pe plaja din Sulina?
Cum una dintre misiunile noastre este să ne anunţăm prezenţa pe unde mergem, căutătorii de bronz şi soare de pe plajă Sulina sigur îşi vor aminti multă vreme de noi. Am debarcat toţi 40 deodată strigând… două, trei şi MESAGERI. Ne-am întins prosoapele pe nisipul fierbinte precum pânzele corăbiilor în bătaia vântului. Fie că am zbughit în apă cu strigăt de bătălie “Mesageri” sau am lăsat soarele să ne mângâie trupurile cu razele lui pentru un bronz uniform şi de invidiat mai tare că cel natural a lui Ghiocel, Rebeca sau Cerasela. Apoi am jucat un pic de volei, de fotbal şi ceva ce nu ştim cum se cheamă deoarece nu era un fel de struţ şi-o cămilă sau fot-handbal. Şi aşa inventivi cum ne ştiţi ne-am apucat de scris. Şi pentru că deşi romi şi români suntem ecologişti, am zis să nu stricăm cerneala şi hârtia şi să folosim plaja şi corpurile noastre. Să ştiţi că nu e aşa uşor să-i faci pe oameni să-şi aşeze corpurile în forma unui “M”, unui “E”, a unui “S”, unui “A”, a unui “G”, iarăşi unui “E”, unui “R” şi a unui “I”. Dar am reuşit şi toată Sulina s-a strâns să vadă ce am scris noi pe plaja transformată în coală de scris.

Nu discrimina nici când eşti în… pijamale!

Cum ne-am întors de la mare şi am mâncat bine am găsit cu toţii un bilet de la îngeraş: «Vino în faţa pensiunii. Ţi-am pregătit o surpriză. Ţinută obligatorie pijamale sau costum de baie şi fără DISCRIMINARE». Aşa că ne-am conformat iar în scurt timp cu toţii eram din nou în vârtejul dansului. Am dansat noi câteva melodii în incinta pensiunii dar pentru că a devenit neîncăpătoare şi s-a supraîncălzit atmosfera am decis să ieşim pe faleza în faţa «casei». Nu mare ne-a fost mirarea când locul s-a umplut repede de curioşi. Nu am scăpat ocazia ca pe franţuzoaică Marine, pe nişte sud-americani şi pe câţiva localnice a căror nume nu le-am reţinut să-i băgăm în hora noastră şi să le prezentăm forţat pe ritmurile moldoveneşti MESAJUL nostru antidiscriminare. Şi am fi dansat trei zile şi trei nopţi non-stop dacă «mămicile» noastre nu ne-ar fi întrerupt aducându-ne aminte că mâine e o nouă zi. Aşa că oarecum epuizaţi, ne-am luat în braţe sau de mânuţele bronzate natural sau la soare şi am mers în camerele noastre sau ale vecinilor.

Luni 13 iunie – la şcoala antidiscriminare!
Trezirea de dimineaţă a fost una dintre lucrurile dificile de făcut iar «cocoşul» nostru, un mascul feroce de altfel a avut mari bătăi de cap cu somnoroasele păsărele. În sfârşit, luni am început ziua cu repetiţii pe grupe. Coregrafiile propuse în ziua precedentă au prins contur. Fiecare trupă a muncit pe brânci la propria-i coregrafie (am stabilit paşii concret şi i-am exersat). Am mâncat bine după care care ne-am pornit spre şcoala din Sulina. Nişte elevi cu adevărat silitori care pe drum ne spuneam în gând.. of nici în tabără nu scăpăm de ea… de şcoală! În schimb am fost surprinşi să descoperim o altă şcoală. Una plăcută, distractivă şi plină de momente în care spiritual o poţi lua razna alături de prieteni. Acolo am început cu acel joc simplu de alegere ca o problemă de matematică sentimentală. Un rom şi un român într-o barcă ce nu poate transporta decât o singură persoană; atât rromul cât şi românul trebuie să argumenteze de ce trebuie să rămână el în barcă şi de ce celălalt trebuie să se arunce în apă. Ce-a ieşit?! Unii au fost surprinşi să vedem că de fapt nu conta ce naţionalitate era persoana ci cât de aproape de tine ca prieten era. Vorba aceea, prietenul adevărat la nevoie se cunoaşte.

«Chiar dacă eşti lipovean, moldovean sau ţigan… Suntem made în România»
Vreo două zile au fost dedicate IMNULUI mesagerilor. Ehei… nu ştiaţi că avem un imn…? Cu toţii, pe grupe, am pus la punct paşi, figuri, expresii şi chiar jocuri de picioare pentru Iali iali bre noi avem un singur SCOP SCOP. La discriminare vrem să spunem mereu STOP STOP! Am repetat noi cât am repetat, eram bucuroşi că ne iese ceva şi la final ne-am dat seama cât de bine e să strigi «Ţigan din Târgu Frumos, Cu nimic nu-i mai prejos. Ca românu-n România. FII Mesager!». Şcoala Sulina a răsunat de vocile mesagerilor şi ne-am bucurat de o primire frumoasă din partea celor de acolo cărora le mulţumim pe această cale. Nu ştiu de ce dar în acel moment noi aveam impresia că tot orăşelul acela zumzăia pe la colţuri: Sunt mesageri în oraş, sunt tineri, simpatici, energici şi sunt şi români şi ţigani şi lipoveni. Şi noi le dădeam dreptate.

Dans în valurile mării
După terminarea dansului… ghici ce am făcut?! Ei bine am plecat din nou la plajă. Cum noi suntem mari amatori de senzaţii tari, ne-am decis să facem repeţii chiar în apa mării. Ne-am aşezat în grupuri şi într-o bălăceală zgomotoasă am repetat figuri pe care stropii şi valurile le făceau să pară şi mai spectaculoase. Apoi am jucat «ţară ţară vrem mesageri», adaptări cu celebrul joc cu ostaşii. Ne-am dat însă seama repede că vrem toţi să fim în aceeaşi echipă, în aceeaşi ţară aşa că am decis să facem o pauză. Nu de alta, dar unele dintre noi chiar doreau să se bronzeze uniform… toţi înafară de Ghiocel care ne-a delectat cu o serie de exerciţii de gimnastică la bară.

Marţi 14 iunie – Atenţie la… impuls –
Să fii mesager antidiscriminare e o chestiune de inimă, putere şi impuls. Aşa trezirea a fost impulsivă la strigătul răguşit al cocoşului. Am mers direct la sala de repetiţii şi am băgat un energizer de mare tensiune electrică. În cercul format se puteau vedea cei mai petrecăreţi, cei mai adormiţi… Din păcate pentru ei maestrul de ceremonii a dat drumul impusului… a ieşit cu scântei. La un moment dat cu toţii am simţit furnicături, şocuri, electroşocuri astfel încât am fost resuscitaţi şi pregătiţi să reluăm totul. În scurt timp eram pe picioare, plini de energie şi gata să ne luptăm cu prejudecăţile despre romi. În acelaşi cerc însă am reuşit să fim fugăriţi pe fel şi fel de ritmuri de colegii noştri romi şi români. Am sărit în sus pe manele, doine, populară, rock şi chiar mieunături şi pârâituri cum numai glăsciorul de mesager de pe malul Bălţii (Deltei) Dunării pot scoate. Ne-a fost suficient cât să mergem mai departe.

Ţigan serios: pleonasm!

Poate să vi se pară bizar dar în jocul celor trei culori am reuşit să descoperim ce se spune despre romi, ce poate fi adevărat, ce e minciună sfruntată şi cam care sunt diferenţele între ei şi alţii.Sub titlul «Cine sunt romii», înarmaţi cu trei culori, negru, roşu şi albastru (am vrut să mai schimbăm tricolorul) ne-am pus pe treabă. Prima etapă: Unii dintre noi am scris ce ştim despre romi, ţigani, căldărari ursari, hoţi, şmecheri, simpatici, serioşi, jucăuşi, de încredere, needucaţi, manglitori, geloşi, frumoşi, răpănoşi, săraci, trişti, fericiţi, etc. Totul am scris cu negru. A doua etapă: cu roşu am tăiat ce nu ne-a convenit. Şi credeţi-ne că am tăiat la greu. Cum să spună alţii despre prietenii mei romi că sunt hoţi, neserioşi, manglitori sau mai ales răpănoşi. Ne-am supărat tare de tot la asemenea vorbe… şi ştiţi de ce.. pentru că romii erau colegii noştri de cameră, de barcă, de petrecere şi de făcut jocuri şmechereşti.. pardon nonformale. Îi cunoşteam şi ştiam că nu e aşa. A treia etapă: cu albastru am subliniat ce considerăm noi adevărat despre romi şi am putut să ne susţinem punctul de vedere. Să vedeţi ce dezbatere a ieşit.

La final concluziile erau clare: faptul că furi sau eşti murdar nu ţine de faptul că eşti rom său român ci de alţi factori precum foame, sărăcie, anturaj. Nu poţi spune că cineva nu se spală decât doar atunci când are tot ce îi trebuie (apă, săpun, intimitate) şi nu o face. Nu trebuie să ne fie frică de romi sau alte naţii ci să ne fie frică să etichetăm şi să judecăm oamenii după ce am auzit de la alţii şi fără să îi cunoaştem. Ne-am focalizat pe romii serioşi am descoperit printre noi cam mulţi dintre ei prea serioşi…

Român NEBUN…!
… aşa se traduce filmul regizorului francez Tony Gatlif “Gadjo Dilo”. În restaurantul pensiunii transformat incognito în sala de cinema ne-am aşezat confortabil în scaune. Ghiocel şi toţi ceilalţi care au văzut filmul ne-au asigurat că vom «muri de râs» şi aşa a şi fost. Am reuşit să prindem cuvinte pe ţigăneşte o dată cu Stephan, francezul aterizat într-o şatra din Transilvania dornic de a le cunoaşte muzică şi limba romilor. Apropo, tu ăsta care ai pus intertitlul… de fapt gadjo înseamnă care nu e rom, care e străin de neamul romilor adică poate să fie român, francez, german, etc.. deci titlul e mai degrabă străin nebun sau francez nebun. Ne-a mai plăcut foarte mult atmosfera şi lăutarii din şatră, dar şi beţia pe cinste cu «pi mo, pi mo» a personajelor principale. Noaptea s-a încheiat târziu cu discuţii aprinse în care Ghiocel şi Mugurel repetau la nesfârşit replici din film, iar fetele o imitau pe Rona în dansul ei ademenitor din şolduri.

Miercuri 15 iunie – Ce înseamnă DISCRIMINARE?  
Există şi zile în care cocoşii nu mai cântă din motive lesne de înţeles. Aşa s-a întâmplat şi cu al nostru. În schimb ca mesageri ne obişnuisem deja să ne culcăm târziu şi să ne trezim devreme. Astăzi era o zi importantă. Ca să nu fie mai mare ruşinea să te numeşti mesager împotriva discriminării şi să nu ştii tu ce e aia discriminare, cu ce se mănâncă, ce presupune, de câte feluri, prin ce locuri umblă, pe cine loveşte şi mai ales cum o stopăm, ne-am pus pe învăţat. Definiţii, teorii, clasificări, exemple toate au circulat în mintea noastră ca un bumerang pe care trebuie să ştim cum să-l mânuim ca să nu ne rănească. Mai mare mulţumire am avut când la finalul zilei ni s-a cerut să facem scenete în care să dăm noi exemple de discriminare, să le prezentăm, să le explicăm şi să le facem să dispară. Şi nu mare ne-a fost mirarea să vedem că ne-am întrecut pe noi înşine cu multitudinea de exemple şi întâmplări legate de discriminare… şi nu numai discriminări din acelea simple cu un singur criteriu, ci chiar din acelea complexe multiple directe şi indirecte plus ca să nu mai vorbim de hărţuire, jigniri sau dispoziţia de a discrimina.

Trei Doamne şi toţi trei…

TeChelas: Au prezentat frumos cu Mugurel în rolul principal o încercare de căsătorie mixtă între un rom în scaun cu rotile şi o româncă frumoasă cu nişte părinţi al dracului de rasişti şi o mătuşă şi mai al dracului, jucată bestial de Adina. De fapt ei au avut 2 scenete, a doua fiind cu o ţigancă super-competentă care vrea să se angajeze, dar îi ia locul o pipiţă, care arată bine şi care îi cam place patroanei lesbi. În final şi pipiţa este hărţuită de patroană, totul degenerând într-o situaţie complicată.

El Grupo Gitano: Au dat clasă la teatru. Multă expresivitate şi etichete. La un moment dat am avut impresia că Andreea Creţu chiar era oarbă, aşa de bine şi-a intrat în rol. Nu mai spunem de Mary săraca care şi-a uitat piciorul sub masă. Nu e de mirare căci am aflat noi pe urmă că pe acolo erau nişte fete şugubeţe actriţe de pe la 11 anişori. Au prezentat un grup de copii cu dizabilităţi ce au mers şi ei ca ceilalţi tineri într-un bar şi deşi meritau nu au fost serviţi de către chelner care prefera să nu îi bage în seamă şi să se ocupe de alţi clienţi, şi asta doar pentru că aveau probleme fizice. De remarcat faptul că singurul care le-a sărit în ajutor a fost un rom apărător interpretat cu zâmbet şi seriozitate de Cerasela, o fată simpatică şi persuasivă.

Foru Sukar: Au avut o temă simplă: “Nu discrimina că poţi fi şi tu discriminat.” La o petrecere, două fete simpatice insistă pe lângă patron să dea afară din club un cuplu de romi pentru faptul că sunt romi. Culmea e că a doua zi şi fetele respective sunt date afară că erau lesbiene. Cred că le-au plăcut rolurile, mai ales că Alexandra a dat tot ce putea în rolul de bisericoasă şi la final le-a spus tuturor biblic: “Iartă-i Doamne că nu ştiu ce fac”.

 Fii mesager!
Au urmat momente de pauză şi de pregătire pentru coregrafia de grup a imnului. Seara în fata pensiunii ne-am adunat cu toţii. Fiecare grup a prezentat coregrafia pregătită. Câte doi observatori au ales cele mai interesante figuri. Am discutat ce reprezintă şi apoi… Diana, Dana, Adina, Mădălina, Rebeca şi Ancuţa, adică câte două de la fiecare grup au mers să discute, să aleagă, să decidă… le-a luat aproape o oră ,dar rezultatul a fost unul deosebit de palpitant. Nu rataţi filmuleţul cu videoclipul. Nouă ne-a plăcut foarte mult mai ales că tinerii noştri au colaborat ca nişte adevăraţi profesionişti şi au demonstrat adevărate calităţi de lucru în echipă.

Petrecere cu invitaţi de onoare: Mădălin Voicu, Rona Hartner, Connect-R, Minodora şi «Vă pupă Jean» Şi era doar începutul serii de miercuri. Vă spunem cu mâna pe inimă că am stat ore în şir discutând între noi despre romi pe care îi cunoaştem, îi stimăm şi i-am putea avea ca exemple. Am dat peste tot felul de nume de la manelişti, la oameni de cultură, afaceri sau chiar peste unii colegi de-ai noştri romi precum Ghiocel, Măcinoi sau Ionuţ Stan. Ne-am gândit că nu ar fi rău că aceşti tineri să îi cunoască mai bine pe «mai popularii romilor» în carne şi oase. Nici una nici două am pus-o de petrecere în care i-am invitat pe toţi aceştia. Şi au venit pe rând, îmbrăcaţi la patru ace să ne încânte, să ne povestească şi să primească note. Aşa că tinerii şi trecătorii au putut dansa şi dialoga cu Jean de la Craiova, Rosa de la Acasă Tv, Bănel Nicoliţă, Guţă cu fiica sa Nicoleta şi alţii. La final s-au dat şi premii pentru câştigători: Locul 3 “Ghiocel” interpretat de Cătălina, locul 2 “Minodora” interpretată de Diana (Gipsy Eye) şi Locul 1 “Connect-R” interpretat de Marinela.

Joi 16 iunie – «Nu mi-am imaginat vreodată că voi dormi în pat cu o ţigancă»
Am început cu mărturiile mesagerilor despre ce s-a schimbat în viaţa lor de când sunt în acest proiect. Am fost debordaţi să aflăm câte lucruri inedite au fost de o parte şi de alta a celor prezenţi. Fie romi, români sau lipoveni cu toţii au trecut peste nişte bariere nevăzute dar bine ştiute de toţi. «Prima dată m-am simţit aiurea între românce. Nu ştiu de ce, dar nu mă simţeam deloc în largul meu. Acum e altfel, m-am obişnuit cu ele şi e altceva» sau «nu mi-am imaginat niciodată că voi dormi în pat cu o ţigancă, că voi mânca alături de ei şi voi reuşi să-mi fac prieteni», ne-au făcut încă odată să ne dăm seama că suntem cu toţii oameni, tineri, energici şi că avem mai multe în comun decât am fi crezut. Momentul a continuat şi fiecare ne-am gândit la misiunea pe care o avem. Am spus ceea ce credeam în faţa camerei şi am jurat să fim toată viaţa mesageri şi să promovăm diversitatea şi toleranţa. Cu toată că unii nu erau mulţumiţi de cum arată sau de hainele pe care le aveau, cu toţii am reuşit până la urmă să ne înfrângem emoţiile, iar Lucian “pozarul” ne-a înregistrat cu zâmbete şi chiar lacrimi.

Ideea de bază a fost ca să le spunem şi celorlalţi ce poate ieşi dintr-un parteneriat atât de colorat. În ciuda faptului că afară tuna şi fulgera, în inimi noi am simţit linişte, o pace sufletească ce ne făcea să zâmbim. Am continuat să zâmbim şi la coregrafia de grup. Sincronul cerut cu prisosinţă de coregrafi ne-a cam dat bătăi de cap. Mai ales săritura aceea de populară românească cu bătaie pe picioare ne-a înroşit pielea dar până la urmă ne-a ieşit atât de frumos încât am uitat de durere. Repetiţii peste repetiţii, paşi peste paşi şi muncă până la epuizare toate astea pentru a combate discriminarea. Ce e mai frumos decât 40 de tineri luptând pentru acelaşi scop? Să îi vezi muncind pe brânci încercând să le iasă totul perfect, pentru a transmite un mesaj de solidaritate, pentru a spune “Stop discriminării!”

Bal mascat cu peripeţii

Seara a venit repede mai ales că mesagerii erau nerăbdători să îşi arate costumele şi coregrafiile de grup. S-au dat cu toţii în stambă şi concursul a început. Încântaţi peste măsură a început fuga după costume. Încă o dată ne-am dat de trei ori peste cap şi ne-am transformat în pisicuţă, o asistentă medicală, Zorro, un fotbalist, un boxeur, rockeriţă emo, ţiganca frumoasă şi chiar Doru Octavian Dumitru, Axinte, un onur, o dansatoare orientală şi o profesoară de literatură franceză. A …era să uit! Ne-a lăsat cu gura căscată un fel de super HEROU şi o femeia a lui Tarzan cu o fustă de sălcii. Să nu uităm marinarii şi piţipoanca. Cu toţii au fost premiaţi şi răsplătiţi din plin cu aplauze şi dansuri cu cine au poftit ei. Momentele de vis ale serii au fost prezentarea de către grupe a coregrafiilor. Au ieşit super frumoase, energice şi vi le vom prezenta în spectacolele ce vor urma!

Vineri – 17 iunie Ziua pe care nimeni nu o aştepta fost ziua finalizării spectacolului.
Am filmat dis-de-dimineaţă videoclipul pentru imnul mesagerilor. Am repetat la sânge coregrafia pentru că totul să ne iasă perfect. Nu de alta dar pe seara SULINA avea să fie prima noastră scenă. Trecătorii ne întrebau deja la ce oră e spectacolul, fapt ce făcea să ne crească emoţiile. Am repetat şi am profitat de vremea frumoasă pentru ca să mergem pentru ultima dată la mare.

Spectacol stradal – momentul mult aşteptat a venit!
Costumaţi ca de scenă, cu inima cât un purice am plecat dinspre pensiune spre primărie. Trecătorii ne urmăreau din ochi cu admiraţie. Ajunşi în centrul oraşului am început dansul. În curând zona s-a umplut de curioşi pe care i-am contaminat repede cu «Chiar dacă eşti lipovean, moldovean sau ţigan. Suntem made în România» aducându-i să danseze alături de noi. Am fost răsplătiţi cu aplauze şi lăudaţi cu vorbe frumoase. Cu greu ne-am despărţit de publicul nostru ce ne devenise drag… ne aştepta ultima seară.

 Lacrimi de bucurie la “Bucuraţi-vă prieteni de prieteni şi de fraţi”!

Nu vom uita niciodată acel moment unic în care am simţit că suntem mai mult decât simpli oameni, mai mult decât simpli tineri ce locuiesc, mănâncă şi suferă pe acest pământ împreună. Ne-am adunat cu toţii într-o cameră şi am făcut beznă. Apoi am început să povestim ce am făcut pe o melodie ce ne intra la suflet. Cu fiecare secundă, o altă lacrimă curgea pentru ce a fost aşa de frumos, un alt scâncet îţi mângâia sufletul. Ni-l aducem aminte pe Ghiocel ce plângea ca un copil cu lacrimile izvor, fetele toate plânse şi cu machiajul stricat de atât suferinţă. Îmbrăţişări, promisiuni, păreri de rău toate s-au adunat ca norii negri ce trebuie să toarne cu găleata ca apoi să răsară soarele.
Şi aşa a şi fost…

Îngeraş îngeraşul meu…
A urmat apoi petrecerea de final. Fiecare şi-a putut afla îngeraşul şi a avut ocazia să-i mulţumească sau să-l pedepsească, în funcţie de cât de bun a fost. Apoi toată lumea a plecat la culcare… eeeehei!!! am continuat petrecerea cu lacrimi, cu rămas bun, cu îmbrăţişări, cuvinte de îmbărbătare, lacrimi şi tristeţe, dar petrecerea a continuat până a doua zi dimineaţă, unii au dormit, unii au mers să privească răsăritul, alţii au completat în carnetele de amintiri, iar unii au stat la poveşti până la plecare…

Sâmbătă 19 iulie – Din nou pe apă…
Dimineaţă a fost forfota mare. Ne-am strâns lucrurile din cameră, bagajele erau făcute (doar la unii, că alţii îndesau de zor în bagaje în ultimele 20 de minute), dar totuşi nu vroiam să plecăm, ne-am luat rămas bun de la “Domnul Pozar” şi ne-am îmbarcat pe vapor… 4ore de mers cu vaporul, 4 ore în care am dormit, am vorbit sau am privit împrejurimile.

Dans în Medgidia

Am ajuns în Tulcea unde am aşteptat 6 ore: în aceste ore am mers pe la magazine, am stat la poveşti, am râs şi plâns în acelaşi timp. Într-un sfârşit a venit şi trenul ce ne-a dus până în Medgidia. Aici am fost serviţi cu toţii un sandwich pregătit de bucătăresele vesele şi.. surpriză… am început dansul nostru. Imnul mesagerilor a răsunat cu bucurie în gară spre surpriza călătorilor toropiţi de monotonia drumului. Ne-au aplaudat ca la concurs. Unii s-au oferit chiar să meargă cu noi… A venit trenul şi ne-am urcat cu veselie.

Ultima destinaţie… Târgu Frumos.
Înainte însă ne-am oprit în gară la Paşcani. Era dimineaţă şi în Paşcani la orele 6 ale dimineţii cei 40 de mesagerii dansau în gară. Ne-am luat la revedere de la cei ce au rămas acolo şi ne-am continuat drumul spre Târgu Frumos, un drum ce doream să fie mai lung să mai stăm câteva minute lângă prietenii noştri, romii, românii şi lipoveni…

P.S.: Din fericire pentru noi nimic nu s-a terminat, totul de abia începe… nu-i aşa mesagerilor ???

Multumiri: TiA si Andreei Caracas

Autori: Iulius şi Dana

Comentarii : Iulia M spunea…

prea tare a fost saptamana aia…mai vreaaaaaaaaauuuuu.imi este dor de voiiiiii

22 iunie 2010, 08:38

Cornelia spunea…

o saptamana de neuitat:X:Xmai vreauuuu o daata….o sa imi fie dor de toti:*:*:*:*
>:D<

22 iunie 2010, 11:55

Andrea spunea…

A fost foarte fain in tabara!Pacat ca s-a terminat.Chiar daca la inceput nu credeam ca ne vom intelege bine,in final am devenit cu totii prieteni si ne vom aminti cu drag de momentele comice si de micile conflicte din tabara.

22 iunie 2010, 11:57

Andreea Cretu spunea…

O saptamana minunata alaturi de oameni minunati:*
Ma bucur ca am avut ocazia sa ii cunosc pe toti si sa imi dau seama ca mai am inca un motiv sa lupt impotriva discriminarii
TIP!

22 iunie 2010, 11:58

Dana Danescu spunea…

A fost o tabara Biu (beautiful) din toate punctele de vedere. Am avut parte de dansuri, cantece, veselie, lacrimi, voie buna si prietenie! A fost o saptamana in care am uitat cine suntem si ce suntem!Si cum am mai spus,va am pe toti in minte si in inima si o sa va pastrez in cartea amintirilor mele pe toti!

22 iunie 2010, 12:07

Mary spunea…

cea mai tare tabara…de neuitata…ce naspa e acum acasa:((…de abia astept pana azi la 2 sa ne intalnim din nou:*:*:*

22 iunie 2010, 13:03

ancutza spunea…

a fost foarte frumos ,,,..:D mi-a placut ,mai vreau :(..imi va fi foarte dor de voi:(…o tabara de vis..:X:X:X:X

24 iunie 2010, 17:30

vicky spunea…

O tabara extraordinara! Foarte reusita! Am crezut ca nu o sa ne intelegem bine cu toti ,dar uite rezultatul am ramas prieteni cu toti indiferent de etnie si asta conteaza foarte mult intr.o tara ca Romania! Va iubesc pe toti pentru ceea ce sunteti voi….si mi-e tare dor de voi toti:-< dar nu uitati ne vedem in proiectul urmator cu siguranta!! ATENTIE PE BLOG!!!!:*:*:*:*:*:*:*:*

28 iunie 2010, 10:27

Mary spunea…

Bravo pentru articol, e fenomenal…cand citesc imi aduc aminte cu multa bucurie fiecare zi petrecuta alaturi de ceilalti…nu mai am cuvinte:*

2 iulie 2010, 23:13

larisa/mami tau spunea…

Ei copilul meu talentat, ne ai facut mandrii pe toti, felicitari si lui Iulius, a fost o munca sisifica, e foarte usor de digerat, emotionant si pe placul sufletelelor noastre. ne vd maine. TIP

2 iulie 2010, 23:21

Comentariu şters

Această postare a fost eliminată de către autorul său.

3 iulie 2010, 11:03

Danutza spunea…

Multumim pentru aprecieri….tin sa specific ca textul a prins viatza in mainile lui Iulius,contributia mea e mica…inca o data multumim!!:*:*

3 iulie 2010, 11:04

Diana.H spunea…

Abia asteptam sa ajung la SULINA (asta era pe buzele tuturor mesagerilor)
…a fost o saptamana de neuitat care a trecut foarte repede …La sfarsitul taberei neam imprietenit cu totii..Acela a fost momentul cel mai emotionant al taberei .
A fost o tabara care nea marcat pe toti …Nu credeam ca se va ajunge pana aici …Acum sper ca vom ajuta si noi pe altii cum am fost si noi invatati…:*
(T.I.P)…>:D<

3 iulie 2010, 11:59

Mada.H spunea…

Sincer nici nu stiu cu ce sa incep …dar cu siguranta pot spune ca -IMI E DOR… DE 11-20 IUNIE , de tot ce inseamna MESAGERI- a fost “incredibil dar adevarat” tot ce am realizat impreuna
…si inca ceva CUNOASTE-TI inainte de a JUDECA (am patit-o si eu)
T.I.P :*
VA IUBESC :X:X:X:X:X
pentru ca am cunoscut CEI MAI MINUNATI OAMENI >:D<

3 iulie 2010, 12:17

Mitzu spunea…

Un articol foarte frumos:X:X:X: shi melodiaaaa nu o sa o uit niciodata prea frumos a fost:X:X:X::

5 iulie 2010, 15:22

Spune-mi… ce ai mai învăţat?

In feedback, In Mesageri împotriva discriminării, In Sulina, In tabara de dans, In tabara la mare

Îmi aduc aminte de 4 prieteni ce mă priveau sceptic, critic şi cu un zâmbet ironic, plin de subînţeles, atunci când le povesteam entuziastă de noul proiect cu rromii. Ştiam că nu merg pe firul tipic şi mă aşteptam la piedici, la situaţii limită şi la alegeri neplăcute. A fost greu uneori, dar ce bine că a fost aşa!
12 săptămâni, de fapt 14… pe care voluntarii nu le-au simţit, deşi porniseră cu gândul că vor trece lent. 14 săptămâni de încercări, de evenimente, de explorare a unei noi culturi, a unor noi teme, controversate şi neabordate până atunci. 14 săptămâni de muncă ce au culminat cu o tabără la mare, unde nimic n-a mai părut imposibil.

Acum parcă-s singur! spune Mugurel după cele 7 zile active, cu un bonus de 40 de ore prin gări, trenuri şi vapoare.

Drumul e important, nu destinaţia. Am fost la Sulina să facem 3 coregrafii antidicriminare, dar în ultima seară, cea plină de lacrimi, am devenit cu adevărat prieteni.
Acum a rămas amintirea celor 7 zile şi energia pe care o vom investi în noile proiecte. Acum nu vom mai judeca după aparenţe. Acum vom promova o viaţă mesajul că suntem egali, că oricine merită o şansă, că e nevoie să fim fraţi şi prieteni pentru a trece de încercările grele. Acum fiecare mesager va lua atitudine când ceilalţi vor blama toţi rromii, „eu cunosc cel puţin 15 rromi care nu sunt aşa”.

La întoarcere, prin gări, oamenii ne priveau curioşi. Nu era chiar obişnuit să vezi 38 de tineri rromi, lipoveni şi români, purtându-se ca fraţii, având grijă unii de alţii, cântând şi dansând pe aceleaşi ritmuri tradiţionale. E adevărat, în final, aşa cum spunea şi Ionuţ… la Sulina a avut loc unirea dintre rromi şi români.

Pentru mine proiectul „Mesageri împotriva discriminării” a fost mai mult decât am sperat. Am cunoscut tineri minunaţi, am învăţat să organizez mai bine, să fiu mai deschisă, am învăţat cum să fiu mai creativă şi mai comunicativă, am zâmbit mai mult decât în toate proiectele la un loc şi mi-am făcut prieteni buni. “Mesageri împotriva discriminării” a fost un proiect care a meritat fiecare minut din viaţa mea.

Spune-mi… ce ai mai învăţat?
Am învăţat să ascult sufletul şi muzica rromilor…
TIP sau Te Iubesc Prietene, e mesajul meu către cei care au fost ieri şi azi, vor fi şi mâine, alături de organizaţie şi comunitate… pentru ei şi ideile „nebuneşti”, în care puţini cred… dar pentru că-s plini de curaj, TIP pentru cei care se alătură voluntar!

By Mihaela Diana Podariu

 

Zile nebune

In flash-mob, In Mesageri împotriva discriminării

7 zile nebune, 40 de ore prin gări și trenuri, prieteni, dans și veselie, coregrafii, jocuri, totul nonformal… Sunteți curioși să aflați cum a fost la Sulina? În curând o să vă dezvăluim…

Până atunci, mâine, 22 iunie 2010, organizăm evenimente de tip flash-mob în Târgu Frumos, între 14-16, și în Iași, între 17,30 – 19. Cuvântul cheie, pentru unde şí cum ne găsiţi, este: centru.

Cei mai buni dintre cei buni premiati la balul mesagerilor !!!

Balul Mesagerilor a fost unul dintre cele mai reușite evenimente de până acum. Cu un program complex, condimentat cu entuziasm și emoții, tinerii mesageri, și în special candidatele pe postul de MISS Mesager, și-au etalat calitățile.

Au dansat trupele Underground și Romanos Uno, din Târgu Frumos, Hands Up din Lețcani și bineîntețes, trupele de mesageri.
Spectatorii au putut vedea prezentări, probe haioase, precum dansuri cu măturoiul, s-a ascultat muzică live, iar în final s-au anunțat finaliștii pentru tabăra de la Sulina. Pe podiumul Miss Mesager au urcat Mădălina Crețu, Anca Gherasim și Paula Stamate. Felicitări tuturor participantelor, v-ați descurcat foarte bine!

Sunt câțiva mesageri care deși s-au implicat, nu au putut merge în tabără din diverse motive. Aceștia sunt: Georgiana Acasandrei, Iulian Buruiană, Diana Ion, Ionela Ciubotariu, Roxana Cărbune, Larisa Ion și Aurel Ion. Vă mulțumim din toată inima pentru implicare și meritați aplauzele noastre!

Mesagerii care vor merge la Sulina sunt:

  1. Ciobanu Ionela
  2. Ciubotaru Anca
  3. Gherasim Anca
  4. Crețu Andreea
  5. Hurja Mădălina
  6. Mutihac Iulia
  7. Gogan Georgiana
  8. Moldovanu Marinela
  9. Crețu Alexandra
  10. Chircea Adina
  11. Joldescu Mihaela
  12. Crețu Mădălina
  13. Dănescu Dana
  14. Bulache Victoria
  15. Ion Cezar
  16. Enea Mădălina
  17. Chiriac Cornelia
  18. Sfecleș Corina
  19. Blaga Loredana
  20. Hurja Diana
  21. Butnaru Denisa
  22. Mihai Andreea
  23. Stamate Paula
  24. Florea Claudiu
  25. Anton Adnana

După cum observați am suplimentat cu 4 locuri tabăra de la Sulina, iar pe lângă vom avea și un fotograf profesionist, în persoana lui Lucian Spătariu, plus cei 2 coordonatori de la ASIRYS, 4 de la Gipsy Eye și trupa Gipsy Eye

Vă aşteptăm la balul mesagerilor!

Duminică, 6 iunie, începând cu ora 16, vă invităm la Balul Mesagerilor. De ce merită să vii?
Se va cânta LIVE.

Vei admira cele 10 fete candidate pentru MISS MESAGER.

Tinerii se vor întrece în probe haioase şi în momente comice.

Vei afla informaţii despre noul proiect ASIRYS şi despre planurile Asociaţiei Gipsy Eye.

Vei putea câştiga premii, precum invitaţii la petrecerile asociaţiei, la Tombola Voluntarilor.

Va fi mult dans şi îi vei vedea pe tineri în ipostaze şocante.

Vei afla cine merge la mare şi cum poţi beneficia şi tu de tabere gratuite.

Mai sunt multe motive să fii în sala Casei de Cultură Garabet Ibrăileanu din Tîrgu Frumos, dar nu le mai enumerăm pentru că am strica surpriza. Intrarea e 3 lei, iar dacă ai invitaţie (pe care o poţi cumpăra de la voluntarii GipsyEye si ASIRYS) poţi participa la tombolă. Te aşteptăm cu drag

Tabăra de dans va fi la…

“Mesageri împotriva Discriminării” a fost un proiect care şi-a depăşit obiectivele prin activităţile derulate: spectacolul “Mesagerii”, evenimentul “Zilele Diversităţii în Târgu Frumos” (8-9 aprilie), participarea la Festudis Iaşi – unde am desfăşurat evenimentul “Rroma and Friends Village”, unde am obţinut premiul III la Miss Festudis (mulţumim pentru acest premiu Georgianei Acasandrei – poliţista noastră!) şi premiul I pentru Creativitate. Vor urma alte 2 activităţi în perioada imediat următoare, după care proiectul… va reînvia.
Aşadar cele 12 săptămâni de pregătire şi experimentare se apropie de final. Din 56 de tineri, au mai rămas 35 de războinici mesageri, din care 21 cei mai activi şi implicaţi vor merge la mare. Unde?

La Sulina, la pensiunea Perla… locul unde Delta şi Marea Neagră se întâlnesc…

10 minute până la ultimul tren

v:shapes=”BLOGGER_PHOTO_ID_5470423389712344002″>10 minute până la ultimul tren. Grupul de 42 de tineri mesageri din Târgu Frumos veniţi la Festudis 2010 Iaşi pleca înainte de a se anunţa premiile. Bugetul era limitat ca să mai rămână. Grăbiţi, mai mult alergând pe trecerea de pietoni… şi se aude: “Premiul I pentru Creativitate se acordă Asociaţiilor Super Tineri (ASIRYS) şi Gipsy Eye“. Pentru câteva secunde s-a făcut linişte. Au auzit bine?!
“Pierdeam trenul şi a anunţat că suntem câştigători. În mijlocul trecerii de pietoni am început toţi să ţipăm şi să ne îmbrăţişăm.” (Alexandra)

Au prins trenul… Imaginaţi-vă acel drum… cu personalul, Iaşi-Târgu Frumos…

A fost prima oară când o asociaţie din Târgu Frumos a participat şi a câştigat un premiu la Festudis… şi nu orice premiu: locul 1 pentru Creativitate. A fost prima oară când o asociaţie de majoritari români şi lipoveni s-a unit cu o asociaţie de rromi. Pentru mulţi dintre tinerii mesageri a fost prima oară când au văzut Iaşiul şi poate că de aceea acest premiu contează atât de mult.

Tinerii mesageri – rromi, lipoveni şi români, au lucrat împreună, iar rezultatele nu pot decât să demonstreze că multiculturalitatea, toleranţa şi echipa aduc lozul câştigător. Din acest motiv mesajele transmise de mesageri vă provoacă să nu judecaţi pe nimeni după aparenţe.

Indiferent de etnie, vârstă sau alte criterii… educaţia şi prietenia ne vor ajuta să ne dezvoltăm! Din acest motiv dedicăm premiul pentru România!

PS: Vineri, 14 mai, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor Iaşi, aceiaşi echipă va realiza între 13 şi 18.30 acţiunea “Rroma and Friends Village”. Vă aşteptam să începeţi weekendul cu zâmbetul pe buze, să petreceţi studenţeşte prin dansuri, cântece populare, chiromanţie, ghicit în cărţi, probatul costumelor tradiţionale româneşti, lipoveneşti şi ţigăneşti. Activităţile non-formale vor face deliciul spectatorilor, prin “biblioteca vie”, avem în stoc trei cărţi vii de succes: un căldărar, un ursar şi un lăieş. Intrarea se plăteşte prin bună-dispoziţie, rezervările se fac prin prezenţă obligatorie. “Rroma and Friends Village” este iniţiativa îndrăzneaţă a asociaţiilor de tineret Gipsy Eye şi ASIRYS, iniţiativă ce face parte din proiectul “Mesageri împotriva discriminării” finanţat de Programul Tineret în Acţiune.

Vezi ce au scris ziarele : http://www.cuzanet.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=8349&Itemid=57

Best prize for creativity for the messengers against discrimination

The parade against discrimination organized by the GipsyEye and Asirys volunteers during FESTUDIS Iasi Student’s festival was highly appreciated by the public.The messengers: Roma and Romanian managed to impress the jury and the participants that after 160 year of their freedom from slavery Roma are steel in chains because of discrimination.See pictures and movie.

MESAGERII PREMIATI LA FESTUDIS!

 

Suntem cei mai ORIGINALI. Asta a decis juriul de la Festudis.

Parada mesagerilor a surprins pe toata lumea. Mesajul nostru de lupta impotriva discriminarii a fost primit. DA-L mai departe. NU Discriminarii! Uraaaa!!! Am câştigat premiul pentru cel mai original grup. Şi da!… am reuşit împreună: ASIRYS şi Gipsy Eye! Cred că e pentru prima oară când la Festudis 2 organizaţii îşi unesc forţele! Şi sigur e prima oară când o organizaţie de tineri din Târgu Frumos si una de ROMI câştigă un premiu I la Festudis 2010! Şi iarăşi e prima oară când o organizaţie de rromi se uneşte cu o organizaţie cu majoritari români şi lipoveni la Festudis.

Acest premiu nu poate decât să ne entuziasmeze să facem proiecte şi mai interesante şi mai creative şi mai utile pentru tinerii din Târgu Frumos şi nu numai.
Dar să vă povestim cu ce idee creativă am reuşit să câştigăm premiul de originalitate al paradei. Scopul a fost să promovăm toleranţa faţă de toate etniile.

v:shapes=”BLOGGER_PHOTO_ID_5469798870282502818″>Am făcut o cuşcă unde am pus români, lipoveni şi rromi, prizonieri ai discriminării. Aceştia cereau eliberarea, adică sugerau privitorilor că trebuie să-şi învingă prejudecăţile şi să se unească. În spatele închisorii mobile, erau tineri, români, lipoveni şi rromi, prinşi cu lanţuri şi funii groase, răniţi, de asemenea prizonieri ai discriminării. 4 poliţişti (dintre care o poliţistă sexy şi rea) îi păzeau să nu-şi rupă lanţurile. Se aplicau şi bătăi cu biciul celor care cereau toleranţă.
Însă 3 lideri, revoluţionari luptau să rupă barierele şi prejudecăţile. Scandau cuvinte cheie, precum libertate, egalitate, România, suntem fraţi, etc. şi motivau prizonierii să lupte pentru libertate şi egalitate.

Tot acest convoi era urmat de o fanfară plină de viaţă care anima prizonierii, dar şi publicul.

Mulţumesc tuturor celor care ne-au susţinut şi au fost alături de noi… Mulţumesc voluntarilor ASIRYS şi Gipsy Eye pentru entuziasm şi dăruire! Îi mulţumesc lui Ionuţ Stan pentru ideile creative!

O

 

Ne Pregatim de FESTUDIUS!!! Vino la Roma Village and friends!

Mesagerii impotriva discriminarii v-au mai pregatit o supriza. In cadrul Festudisului vor participa :

10 mai -parada” De ce ne discriminati suntem nevinovati”

14 mai-Roma Village and friends!

n acest an participăm la Festudis, unul din cele mai mari evenimente studenţeşti. Vom fi prezenţi la parada organizaţiilor, vom organiza un eveniment cultural şi vom anima tinerii la petrecerea de final.
Pe 10 mai, ora 18.30, vă invităm la Parada Organizaţiilor, alături de GipsyEye si ASIRYS
Pe 14 mai, între orele 13 şi 18 vă aşteptăm în Parcul Voievozilor (de lângă Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi), la evenimentul cultural Rroma and Friends Village.

De ce merită să vii alături de noi, mai ales la “Rroma and Friends Village”? Pentru că:

  • ai şansa să înveţi paşi de dans;
  • poţi degusta specialităţi lipoveneşti, româneşti sau ţigăneşti;
  • îţi afli viitorul (dacă participi la sesiunile de ghicit în palmă şi în cărţi);
  • poţi proba (chiar şi cumpăra) costume tradiţionale ţigăneşti, lipoveneşti şi romaneşti;
  • poţi consulta cel puţin 3 cărţi vii;
  • te vei distra dansând în jurul focului, cunoscând spiritul şi tradiţiile ţigăneşti, romaneşti şi lipoveneşti…

Mai sunt ceva surprize, dar le păstrăm pentru cei care vin acolo!

Vezi filmul pentru detalii!

Opinii despre Zilele Diversităţii în Târgu Frumos

S-a dorit să fie mai mult decât un manifest închinat dansului şi dedicat diversităţii. Şi aşa a fost: un eveniment piperat de talentul şi pasiunea celor 44 de voluntari implicaţi în proiectul “Mesageri împotriva discriminării” completaţi de Gipsy Eye şi ASIRYS. Dar mai bine să citim părerile voluntarilor şi vizitatorilor.
Anca (voluntară): Pentru mine este o experienţă de neuitat, cei de la Gipsy Eye au fost fenomenali, iar dacă după acest spectacol atitudinea oamenilor rămâne neschimbată în continuare, rămâne o problemă de mentalitate, indiferent din partea cui ar veni.

Corne (voluntară): Această experienţă alături de ASIRYS şi Gipsy Eye e de neuitat, lucrăm la concepţii nerealiste şi stereotipii depăşite, poate cei prezenţi o să înţeleagă că diferenţa trebuie făcută la nivelul educaţiei şi nu al culorii. Colegii sunt super OK, suntem uniţi şi după cum se spune mai multă materie cenuşie nu poate produce decât mai multe idei.

Vicky (voluntară): E bine să guşti din toate câte îţi oferă viaţa, altfel nu ai avea termen de comparaţie. Cât despre spectatori, cred că au reacţionat bine, dar acum depinde de fiecare în parte, puşi în fata problemei discriminării, oamenii au atitudini diferite.

Rebeca (dansatoare Gipsy Eye): Eu consider că a fost o zi specială pentru toţii, Se vede pe faţa celor prezenţi că au fost încântaţi de ideea evenimentului de pe urma căruia vor apărea schimbări în ceea ce priveşte atitudinea discriminatoare.

Cătălin (organizator): Neaşteptat de bine, lumea a reacţionat mai bine decât mă aşteptam, evenimentul a avut impact mai ales în rândul celor tineri, care au privit diferit situaţia minorităţilor şi atitudinea celor din jur. În mare întreg evenimentul se datorează tinerilor voluntari care şi-au dat toată silinţa şi le-a ieşit surprinzător de bine.

v:shapes=”BLOGGER_PHOTO_ID_5458624062169010050″>Mădălina (voluntară): Ne-am mobilizat surprinzător de repede, iar spectatorii ne-au uşurat munca, s-au implicat, unii au şi dansat alături de noi, au fost interesaţi de probatul costumelor tradiţionale ţigăneşti şi lipoveneşti şi ne-am bucurat că astfel ne-a fost apreciat efortul.
Gogo (vizitatoare): Asemenea evenimente ar trebui organizate cât mai des, se ştie că rromi sunt discriminaţi iar în felul ăsta reuşim să interacţionăm, ne distrăm alături de ei şi realizăm că diferenţele şi barierele sunt ridicate în necunoştinţă de cauză, odată ce-i cunoşti acestea dispar. Voluntarii se adaptează uşor situaţiilor, sunt incredibili.

Pamela (vizitatoare): Spectacolul e OK, la fel şi workshopurile… dar aş elimina câteva elemente, de exemplu cântăreţul ar trebui să cânte doar muzica lăutărească, lumea ar trebui să cunoască adevărata muzică lăutăreasca care reprezintă poporul rromanes. E bine ca s-a organizat un asemenea eveniment pentru că oferă transparenţă, iar oameni vor putea înţelege tradiţiile.

Ionela (vizitatoare): Dansează frumos şi au curaj, eu nu ştiu dacă aş putea să mă expun în faţa atâtor oameni… baftă în continuare!

Damian (vizitator): E bine să existe astfel de evenimente, de plictiseală mai are omul unde ieşi şi atrage atenţia asupra unor probleme existente în comunitate.
Daniel (vizitator): E frumos că se mişcă ceva în oraş şi că tinerii sunt instruiţi; am înţeles că au fost doar câteva zile de pregătire, important e că s-a creat ceva.

Presa ne-a sprijinit în demersul nostru de promovare a diversităţii şi toleranţei. Puteţi ciţi articole despre noi în următoarele publicaţii:

Adevărul
BunăZiuaIaşi
EvenimentulZilei
FlacăraIaşului
ZiaruldeIaşi

De asemenea Radio Iaşi a înregistrat un interviu despre evenimente, iar TV Mureş a afirmat: “Judeţul Mureş ar fi putut lua exemplul judeţului Iaşi, unde această zi are o însemnătate specială şi este sărbătorită ca atare. Este vorba despre Zilele Diversităţii care se desfăşoară în Târgu Frumos.”

Poftiţi la mămăliguţă cu brânză şi ca desert o porţie bună de antidiscriminare

De 8 aprilie, Rromii, romanii si lipovenii au mancat impreuna mamaliguta cu branza

Niciodata in Targu Frumos, un oras multicultural dar sarac din inima Iasului nu a mai fost atata veselie si voie buna. Tineretea  in chip de flacai si fete de romani, rromi sau lipoveni s-a asternut in fata casei de cultura sa petreaca si nu numai. Organizatorii evenimentul sunt cei  44 de mesageri impotriva discriminarii care si-au pus in plan sa ii invete pe ceilalti cu ce se mananca lupta antidiscriminare.  Au avut si de ce.  A fost  ziua internationala a rromilor, un bun prilej de a bune in lumina frumusetea de a lucra  intr-o echipa multietnica.

Astfel gospondinele si gospodarii s-au pus pe treaba si doua zile la rand au copt si au pregatit mancaruri care mai de care mai alese pentru a le oferi tuturor.  Halodnea (mâncare lipovenească), sarmale,varza calita , prăjituri (salam de biscuiţi, chec) au facut deliciul dezgustatorilor nu putini la numar. Atractia zilei a fost insa ceaunul cu mamaliga instalat pe pirostii, asa cum se facea odata cand romii erau inca nomazi si poposeau din loc in loc. Nu oricine stie sa faca mamaliga asa cum trebuie. Exista un intreg procedeu ce trebuie respectat daca vrei sa ai o mamaliga buna, fiarta si fara boloboate. Tinerii nostri cunosc insa aceste. Toti sunt pana in 25 de ani si stiu ce inseamna viata grea. Chiar daca acum uniii dintre ei o duc mai bine , nu au uitat de unde au plecat si fiecare tine mine cand mancau mamaliga pentru ca le era foame nu de placere ca acum. « Nu am avut bani de mancaruri scumpe dar consideram ca si mamaliga noastra frateasca ne-a oferit un bun prilej sa stam, sa discutam si sa ne cunoastem mai bine. Se mai spune ca mamaliga este painea saracului si asa si este. Noi suntem oameni modesti dar care stim sa ne bucuram de viata.» ne-a precizat Ionut Tarsu, student rrom la FEAA,Universitatea « A.I. Cuza » Iasi.

Asa cum era de asteptat, mesagerii au fiert bine mamaliga. Au servit-o fierbinte  petrecaretilor alaturi de branza cu smantana sau cas dupa placerea fiecaruia. » Eu tre sa recunosc ca-mi place mamaliga si chiar daca uniii vor zice ca m-am dus la mamaliga tiganilor ei nu stiu ce pierd ca e foarte buna. » ne-a precizat un participant.

In jurul mamaligii cu branza s-au legat insa si discutii aprinse. Trei tineri rromi educati si bine pregatiti au stat la dispozitia participantilor pentru a le raspunde la intrebari. Un tânăr căldărar – Cătălin Stănescu (student la Ştiinţe Politice, manager recrutare voluntari în Asociaţia Gipsy Eye), un tânăr ursar- Ionuţ Tîrşu (student la FEAA- Marketing, coregraf al trupei Gipsy Eye) şi un tânăr rrom lăieş – Dragoş Florentin Stan (vicepreşenditele Asociaţiei Gipsy Eye şi responsabil financiar al proiectului) au discutat cu vizitatorii despre traditiile romilor, istoria romilor si mai ales despre problema discriminarii.

«  Pentru multi dintre majoritari a fost pentru prima data cand au avut sansa sa cunoasca romi educati si care sa-i determine sa isi puna intrebari in ce priveste cine sunt cu adevarat romii. Multi vor spune ca acesti tineri sunt o exceptie dar noi vrem sa demonstram ca romii sunt la fel de buni sau de rai ca si romanii, lipoveni, ungurii sau orice alte neamuri de pe acest pamant. » ne-a precizat Dragos Florentin Stan.

« Chiar daca esti lipovan, roman sau rrom suntem made-n Romania »( vorba cantecului)   a fost sloganul cu care mesagerii au continuat sarbatorea  printr-o parada a unui alai de nunta inedit pe strazile Forului Sukar(limba rromani).  Tinerii au simulat o nunta  dintre un rrom  căldărar şi o româncă, cu naşi lipoveni prin care s-au prezentat şi tradiţii specifice fiecărei culturi.

«Acesta a fost doar prima zi din evenimentul „Zilele Diversităţii în Târgu Frumos” care vor continua si in 9 aprilie a arătat că, deşi la prima vedere a unui necunoscut să lucrezi cu rromii este „periculos”, tinerii rromi, români şi lipoveni pot lucra extraordinar de bine în echipă şi îşi pot depăşi prejudecăţile. » ne-a declarat Mihaela Diana Podariu, coordonatoarea evenimentelor

Manifestarile din Targu Frumos fac parte din proiectul « Mesageri impotriva discriminarii » derulat de Asociatia tinerilor rromi GipsyEye impreuna cu supertinerii de la Asirys.

Echipa Mesageri Impotriva discriminarii

Mesagerii GipsyEye a deschis balul ţigănesc de la Moţca

Pastrind traditia de 20 ani, in a doua zi de Paste, la Motca (Iasi) a avut loc Balul tinerilor rromi. Acestia au venit in numar mare, circa 300, din patru judete (Neamt, Iasi si Botosani, Suceava), pentru a se cunoaste, a se distra si chiar pentru a incheia logodne. Voia buna, muzica lautareasca, masa traditionala de Paste, magia dansului, frumusetea fetelor, bucuria reintilnirii prietenilor au facut din ograda lui Cutza, organizatorul balului, un loc al distractiei in stil specific tiganesc, aducind aminte de traditiile acestei etnii. Mesagerii antidiscriminare nu au pierdut ocazia sa participe la acest eveniment important din viata comunitatii de rome iesene. Alaturi de supertinerii de la Asirys, tinerii au facut o seara interculturala pe cinste. S-a dansat, s-a polemizat si in acelasi timp s-au legat prietenii. Ghiocel si cu Macinoi au fost in centrul atentiei. La orele 22.oo acestia au facut o demonstratie de dans traditional spre admiratia tutoror celor prezenti care au aplaudat talentul si munca celor doi reprezentanti ai etniei.  Ne-am bucurat nespus ca pentru prima data la o asemenea petrecere sa participe si tineri romani ce au venit la brat cu colegii lor romi. Pe ritmuri lăutăreşti, voia bună a fost la loc de cinste, chiar dacă s-a renunţat la focul de tabără, în jurul căruia trebuiau să danseze regele şi regina balului. Romii au demonstrat inca o data ca  in mijlocul lor se poate oricine simti bine.

Gasiti in continuare cateva declaratii la cald ale celor prezenti:

Ghiocel ” A fost foarte bine si le multumim organizatorilor pentru felul frumos in care ne-au primit.”

Macinoi” Cel mai mult mi-au placut fetele noastre. La Motca exista tiganci foarte frumoase ce provin din familii de gospodari. A fost o placere sa dansez alaturi de ei. Trebuie sa mai spun faptul ca noi am venit impreuna cu prietenii nostri romani le-au pus multe intrebari rromilor care insa i-au tratat ca pe niste oaspeti de cinste.

VINO ALATURI DE NOI SA SARBATORIM ZIUA ROMILOR! Zilele diversităţii la Tărgu Frumos.

Asa cum bine stiti pe 8 aprilie romii din toata lumea sarbatoresc ziua lor. GipsyEye continua traditia inceputa in 2008 si va invita pentru a treia oara sa spuneti “But Bars angle romale” adica la multi ani (rr)omule! Se pun 4 workshopuri, 4 coregrafii, 44 de tineri, se piperează cu diversitate, creativitate şi originalitate, se adaugă degustări, muzică, tradiţii, obiceiuri, farmece… şi iese reţeta “Mesageri împotriva discriminării”

Anul acesta am ales ca locatie Targu Frumos, Casa de Cultură “Garabet Ibrăileanu”. Veniti alaturi de noi si veti gasi:

Meniul e multicultural şi poate fi consultat mai jos.

 Bucătăria multiculturală – 8 aprilie 2010: orele 15-17

Obiectiv: Cunoaşterea specialităţilor culinare ţigăneşti, româneşti şi lipoveneşti.

Activităţi principale:

1. Un târg culinar cu bunătăţi ţigăneşti, lipoveneşti şi româneşti.

2. Sesiune de degustare a mâncărurilor şi concursuri culinare.

3. Şeful bucătar împreună cu asistenţii săi vor spune povestea fiecărei reţete.

4. Totul se va încheia cu dansuri pentru spectatori şi o coregrafie transmisă creativ de mesageri.

Arta meşteşugurilor – 8 aprilie: orele 17-20

Obiectiv: Cunoaşterea meştesugurilor ţigăneşti, lipoveneşti şi româneşti.

Activităţi principale:

1. Un târg meştesugăresc unde veţi putea afla cum se fac cazanele, lingurile, lumânările, cum se ţese sau care sunt secretele unei recolte bogate.

2. Sesiune de “bibliotecă vie”: 3 tineri rromi (un căldărar, un lăieş şi un ursar), tineri care au învins toate barierele discriminării, vor fi cărţile ce vor putea fi citite de vizitatori. Concret, grupuri de 3-4 cititori le vor putea adresa întrebări celor 3 tineri pentru a afla care a fost viaţa lor, cu ce probleme s-au confruntat, cum au reuşit să le rezolve, etc.

3. Totul se va încheia cu o nuntă multiculturală: între un ţigan şi o româncă, cu naşi, unul lipovan şi celălalt român, cu o suită colorată, specială, plină de muzică şi voie-bună prin care vom sărbători şi Ziua Internaţională a Rromilor. Coregrafia va fi o piesă de dans-teatru în 3 acte.

Vestimenţie şi accesorii multiculturale – 9 aprilie: orele 15-17

Obiectiv: Cunoaşterea artei vestimentare străbune a rromilor, românilor şi lipovenilor

Activităţi principale:

1. Veţi afla cum se fac bijuteriile “hand-made” şi legendele costumelor, veţi vedea costume şi accesorii inspirate din poveştile bunicilor şi cărţile vechi – toate confecţionate de tinerii mesageri.

2. Veţi putea proba costume şi accesorii, veţi putea face fotografii, veţi putea achiziţiona produse dacă acestea vă sunt pe plac.

3. Oricine va putea intra în poveştile şi jocurile propuse de tinerii organizatori.

5. Evenimentul se va încheia cu o paradă şi un dans împotriva discriminării.

Tradiţii şi obiceiuri mistice – 9 aprilie: orele 17-20

Obiectiv: Cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor mistice specifice culturii ţigăneşti, lipoveneşti şi româneşti

Activităţi principale:

1. Un cort al misterului în care cine intră va afla secretele care se ascund în spatele farmecelor, ghicitului în palmă, în cafea, în cărţi.

2. Se vor tălmăci vise, veţi putea participa la dansuri de dezlegare, veţi putea cumpăra amulete cofecţionate de tinerii “vrăjitori”, veţi afla cum se folosesc plantele medicinale pentru a vindeca.

3. Vor fi prezenţi animatori şi veţi fi introduşi în misterul tradiţiilor populare.

Această iniţiativă face parte din proiectul “Mesageri împotriva discriminării” şi este finanţată prin programul Tineret în Acţiune, cu sprijinul Comisiei Europene. Proiectul este implementat de Asociaţiile Gipsy Eye şi ASIRYS.

În cadrul evenimentelor de pe 8-9 aprilie avem un invitat special: Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi.
Rolul invitatutului în cadrul evenimentului este de a informa tinerii şi nu numai, asupra efectelor negative ale consumului de droguri. Așadar, pe data de 8-9 aprilie, în intervalul orar 15-19, aveți şansa de a pune orice întrebare legată de droguri celor 4 invitaţi abilitaţi să vă răspundă într-un mod profesionist.

Fii cu ochii pe ei, te vor uimi!

Suntem bucuroşi. Emoţiile şi creativitatea ne-au ajutat.  Duminică, 14 martie  a avut loc primul spectacol în care mesagerii noştri antidiscriminare  au ieşit în public. Şi au făcut ca nişte adevăraţi meseriaşi.  Bunici, mămici, tătici,  copii, adolescenti,  romi, romîni, lipoveni, mamici, studenti si altii au venit la Casa de Cultură din Tărgu Frumos pentru a-i vedea, a-i cunoaşte şi a le asculta mesajul. Totul s-a desfăşurat în cadrul unui spectacol  spectacol de dans şi muzică organizat de instituţia localţ de cultură. Cele patru grupe au prezentat fiecare căte o  scenetă presărată cu dans, învăţături antidiscriminare şi suflet. Ce-a iesit? O experienta extraordinară pentru toată lumea.  

Primul spectacol antidiscriminare al Mesagerilor

Duminică, 14 martie, vă invităm la un spectacol de dans, la Casa de Cultură “Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos.

Cele 4 grupe de mesageri împotriva discriminării, coordonate de Gipsy Eye şi ASIRYS vor dansa în exclusivitate pentru voi, pe ritmuri ţigăneşti.

Vor fi prezente şi trupe de dans hip-hop, street dance şi alte stiluri, însă dansurile ţigăneşti vor fi speciale pentru că le vom prezenta într-o formulă creativă! Vă aşteptăm începând cu ora 17:00.

A inceput dansul!

Instructor de dansFratilor, romilor, romanilor, europenilor uite ca a inceput o noua pagina de istorie in viata GipsyEye. “Mesagerii impotriva discriminarii” au inceput antrenamentul. Astazi in prima zi, Mihaela, razboinică cu experienta, i-a ajutat pe tinerii nostri sa se cunoasca intre ei, astfel incat fiecare sa stie cu cine este in echipa. S-au cunoscut bine si apoi au intrat pe mana lui Macinoi care i-a incalzit pe ritmuri ursaresti si caldararesti.

Prima zi, primele impresii la cald.
Adina (16 ani): “O adevărată experienţă, nu am mai făcut niciodată dansuri, iar faptul că am reuşit să ne mobilizăm fără a ţine cont de cultură, vârstă sau sex a fost neaşteptat de plăcut.”

Mădălina (16 ani): “Nu mă aşteptam să ne înţelegem aşa bine, ne-am adaptat fără probleme şi ne-am împrietenit. Am devenit o echipă din primele minute, fără restricții, bariere sociale sau reţineri.”

Petru Stoica (14 ani): “Deşi ştiam să dansez, am realizat cât de frumos este să dansezi într-o echipă, eşti susţinut şi atunci când te încurci, toată lumea îţi sare în ajutor.”
Marius (15 ani): “E foarte distractiv, pentru mine e o provocare, învăţ să dansez, îmi fac prieteni şi toate astea prin dans şi divese jocuri, ce să zic, abia aştept următoarea întâlnire.”

Iulian Andrei (15 ani): “Foarte tare, coregraful are răbdare şi ne explică la fiecare paşii, colegii sunt foarte atenţi, e imposibil să te simţi discriminat. E mişto!”
Simona (16 ani): “În nici un caz nu mă aşteptam la o atmosferă aşa de degajată, după câteva minute te simţi de parcă i-ai şti pe toţi de-o viaţă. Am mai făcut dansuri, cu ritmurile ţigăneşti astăzi m-am familiarizat. Abia aştept să văd noii paşi.”

Andreea (16 ani): “A fost obositor, nu credeam că implică atâta efort fizic şi concentrare, dar a fost fain, peste aşteptări, s-au implicat toţi şi am reuşit să comunicăm extraordinar de bine.”
Denisa (16 ani): “Cred că repet ce-au spus jumătate din colegii mei, dar a fost frumos şi asta datorită ambianţei prietenoase, colegilor care au făcut tot posibilul să destindă atmosfera şi coregrafului care a fost atent la fiecare în parte.”

Victoria (18 ani): “Excelent, super, extraordinar, nu pot spune nimic de rău, a fost peste aşteptări. Colegii sunt foarte tari, ştiu că mai avem mult de muncă, dar dacă o ţinem tot aşa, reedităm Dansez cu implicare.”

Cornelia (16 ani): “Super, super… super fain, suntem la superlativ ca echipă, în timp şi coregrafia o să fie la fel.”

Ionela-Yoyo (15 ani): “Nu sunt cursuri de dans obişnuite, care să ne condiţioneze buna dispoziţie, avem câteva regulii, făcute de noi în echipă, iar colegii sunt de gaşcă, cred că de asta e şi aşa de distractiv.”
Andreea (16 ani): “Am realizat că suntem diferiţi prin culturile noastre, dar în acelaşi timp la fel, avem aceleaşi pasiuni, gânduri comune, planuri de viitor. Deşi nu ne cunoşteam, am legat o frumoasă prietenie şi ne-am format ca echipă, cele trei ore au părut câteva minute.”

Anca (16 ani): “Mă bucură nespus faptul că nu există discriminare şi am reuşit să ne împrietenim aşa repede. Coregraful e atent ca fiecare să înţeleagă paşii şi ne ajută individual când ne încurcăm.”
Adina (17 ani): “Faptul că am fost deschişi şi susţinuţi când am greşit paşii, ne-a făcut să evoluăm şi să ne dorim să fim din ce în ce mai buni. Joculeţele non-formale au avut rolul lor, ne-au făcut să vedem cât de vizibilă este asemănarea dintre noi ca persoane şi să ne dorim ca şi ceilalţi să înţeleagă acest lucru.”

Ionela (17 ani): “Cel mai mult mi-a plăcut că toţi au lăsat timiditatea la o parte şi au dat ce-i mai bun din ei. Indiferent de cum se comportă lumea, toţi suntem egali şi prin manifestul nostru coregrafic ne vom face auziţi.”
Aurel (16 ani): “Vocea mea s-a făcut auzită, am fost respectat, tratat ca de la egal la egal şi implicat în toate acţiunile ce au avut loc. Am învăţat paşi noi pe ritmuri ce nu credeam că există, iar coregraful a fost atent cu fiecare.”

Mihaela-Micuţa (16 ani): “A fost o zi minunată cu experienţe de neuitat. Toţi au fost super de treabă, ceea ce mi-a schimbat părerea despre rromi, sunt sociabili, se implică şi au dansul în sânge, o să iasă cu siguranţă ceva inedit.”

Andreea Creţu (16 ani): “Ziua de azi a fost plină de surprize, emoţii şi reuşite. Am început prin a ne cunoaşte… toţi am fost “plini de viaţă”, am participat la activităţi şi ne-am implicat. Un lucru încurajator a fost faptul că nu ne-am certat, ci am încercat încă de pe acum să fim prieteni şi să fim o “familie”. Am învăţat pasul de bază al dansului ţigănesc, un pas din dansul căldărăresc şi unul din dansul ursăresc, iar la sfârşit le-am îmbinat! După cum am zis şi mai sus, a fost o zi într-adevăr cu experienţe de neuitat!! Abia aştept următoarea repetiţie!:)

55 cifră magică

Acesta este numarul de tineri din Targu Frumos care doresc sa fie Mesageri impotriva discriminarii. Astazi 5 martie ( din nou 50 ) s-au adunat cu totii la Casa de Cultura a orasului unde au facut cunostinta cu organizatorii. Din cale afara de curiosi au vrut sa afle totul din prima dar ca niste profesionisti ce suntem i-am impartit in grupe si de maine o sa trecem la treaba.  Timp de doua luni vor primi multe informatii , mult dans si clipe de neuitat. Acusi vom reveni  cu poze pentru voi si impresii la cald pentru voi.

Întâlnirea de astăzi a fost constructivă şi motivantă, participanţii au aflat care sunt obiectivele proiectului “Mesageri împotriva discriminării” şi din ce grupe fac parte. Mai jos puteţi vedea o scurtă prezentare cu elementele cheie ale proiectului.

De mâine, la ora 10 fix, începem cursurile de dans. Grupele de dans sunt:

Grupa 1: sâmbătă, orele 10-13

  1. Acasandrei Georgiana
  2. Agavriloaei Paula
  3. Anton Adnana
  4. Asoltanei Ancuţa
  5. Bârzu Georgiană
  6. Blaga Loredana
  7. Botez Maricica
  8. Buruiană Iulian
  9. Butnaru Denisa
  10. Covaliu Ana Andreea
  11. Feraru Petronela
  12. Gherasim Paraschiva Ancuţa
  13. Gogu Marius
  14. Creţu Madalina
  15. Dănescu Dana
  16. Enea Diana Mădălina
  17. Mihai Andreea-Ioana


Grupa 2: sâmbăta, orele 14-17

  1. Chircea Adina Elena
  2. Chiriac Cornelia-Elena
  3. Ciobanu Ionela
  4. Ciobanu Raluca Elena
  5. Coteanu Alexandra
  6. Crăciun Bianca
  7. Creţu Andreea
  8. Huşleag Alexandra
  9. Ioan Aurel
  10. Moisă Luana
  11. Radu Ciprian Cosmin
  12. Udilă Darius
  13. Iacob Simona
  14. Talabă Ionela
  15. Bulache Victoria Elisabeth


Grupa 3: duminică, orele 10-13

  1. Creţu Alexandra
  2. Damian Alexandra
  3. Gogan Georgiana
  4. Gorgos Ionuţ-Bogdan
  5. Ion Diana Maria
  6. Ion Ionela Larisa
  7. Joldescu Mihaela
  8. Osipov Mariana
  9. Pandele Ionuţ
  10. Pricop Loredana
  11. Ciubotaru Ancuţa
  12. Hurja Mădălina


Grupa 4: duminică, orele 14-17

  1. Mindreanu Corina Lavinia
  2. Mitocariu Ionela
  3. Moldovanu Marinela
  4. Mosoroceanu Cristina-Elena
  5. Niţă Loredana
  6. Roşu Mădălina
  7. Savin Alexandra
  8. Stoica Cezarina Nicoleta
  9. Stoica Petru
  10. Stoica Vasile
  11. Tărăbuţă Manuela
  12. Ungureanu Ana-Maria
  13. Vasilovici Magdalena
  14. Pricop Arina Carmen

Haide la dans împotriva discriminării !

GipsyEye şi  Asirys te invită să participi la o experienţă ce iţi va schimba viaţa.

 Îndrăzneşte – treci dincolo de prejudecaţi!  

Dăcă ai între 15 şi 25 de ani, eşti din Tg Frumos si-ţi place să dansezi nu rata ocazia să ne arăţi ce ştii. Nu contează că eşti român, rrom sau lipovan. Noi nu facem discriminare. Vino alături de noi să înveţi ce  reprezintă  discriminarea şi care sunt volorile promovate de Uniunea Europeană. Tinerii rromi şi mai ales fetele rrome sunt încurajate să se înscrie.

Simte-ritmurile din inima rromilor!

Ideea este să înveţi să dansezi ţiganeşte şi să lupţi astfel împotriva discriminării. Alături de alţi tineri, români, rromi sau lipoveni veţi forma o trupă de dans ce va face spectacole promovând lupta împotriva discriminării romilor. Aşa cum mulţi dintre voi ştiu dansul romilor este ritmat, spectaculos la fel ca si focul din inimile acestor oameni. E o şansa unică să faci mai mulţi pentru tine şi pentru ceilalţi din jurul tău.

Învaţă-alături de profesionişti!

Instructorii GipsyEye  au peste cinci ani de experienţă în predarii dansul pe care l-au învăţat de mici. Ştiu să-ţi explice pas cu pas ritmurile din şatră pentru că ce pare complicat să devină usor. Echipa de proiect te vă învaţă cum să poţi chiar tu organiza evenimente speciale din viaţa oraşului. De Paşti vei fi în centrul atenţiei.Vor fi patru workshopuri pe cultură, tradiţii, obiceiuri, muzică tradiţională a rromilor. Vei putea să le araţi tuturor din oraşul tău ce ai învăţat.

 Câştigă-o tabără de vis la mare!

Avem pentru voi 40 de locuri. Între  8 martie -31 mai 2010 veţi participa la cursuri. La final vor fi selectaţi 21 cei mai buni din cei buni. Nu trebuie decât să fii motivat, să nu lipsesti şi să dai dovada de o atitudine poyitivă şi constructivă. Fii deschis noului. Cei selectati vor merge într-o tabără de dans intensiv la mare în luna iunie. Noi facem cinste ;).  Locaţia exactă va fi dezvăluită la începutul cursurilor.

Înscriete-te ! Eşti la un minut de a fi mesager !

Completează formularul (dă click aici) de inscriere şi anunţă-ne.

 Prin e-mail : GipsyEye@gmail.com sau supertineri@yahoo.com

Sună şi spune-ne datele  : 0757 154 715

 

De retinut : Proiectul este finanţat prin Programul Tineret în Acţiune, acţiunea 1.2., cu sprijinul Comisiei Europene.

 

 

Intrebari clarificatoare :

Ce inseamna « Mesageri impotriva discriminarii ?

Tema proiectului este lupta împotriva discriminării şi intoleranţei faţă de rromi. Iniţiativa a venit din partea unor tineri dornici să combată prejudecăţile societăţii potrivit cărora rromii sunt incapabil de a învăţa şi de a contribui la îmbunătăţirea societăţii.

Prin acest proiect, se va lupta împotriva eliminării prejudecăţilor şi stereotipurilor, demonstrând cine şi cum sunt rromii în realitate. Desigur, ei nu sunt perfecţi, dar cine este? Cert este că rromii sunt cetăţeni europeni: ei constituie un grup de aproximativ 12 milioane de persoane şi pot fi întâlniţi în aproape toate statele membre ale Consiliului Europei. Tema discriminării a fost abordată şi de alte asociaţii din ţară, dar nu şi în Târgu Frumos, unde tinerii rromi dezavantajaţi nu au avut posibilitatea de a se implica direct în activităţi precum dansul, organizarea de spectacole, piese de teatru. Aşadar, intenţionăm să implicăm persoane care nu sunt familiarizate cu activităţile unui ONG, în special tineri rromi care nu au posibilitatea de a se afirma, fapt pentru care acest proiect va reprezenta o abordare inovatoare în special pentru tinerii direct implicaţi.

GipsyEye-prima asociaţie a rromilor din Iaşi ce a obţinut finanţare Youth in action

Este o iniţiativă a tinerilor rromi. Isi propune ca prin dans să implice tineri rromi, lipoveni şi români în dezvoltarea solidarităţii şi promovarea toleranţei faţă de minorităţile etnice, în special faţă de rromi. Aşadar, tema proiectului este lupta împotriva discriminării şi intoleranţei faţă de rromi. Activităţile care se vor derula vor viza crearea a 3 trupe de dans, multiculturale, care prin artă şi cultură vor promova în comunitate modele sociale. Tinerii vor conştientiza că rromii nu reprezintă o problemă, ci mentalitatea discriminatorie, vor învăţa să fie deschişi, să colaboreze şi să se implice pentru că numai astfel pot obţine rezultate importante.Proiectul este structurat în 2 părţi:  o parte care va implica 40 de tineri (rromi, lipoveni şi români) din Târgu Frumos, care vor învăţa dansul, cultura, muzica, tradiţiile romilor. A doua parte a proiectului constă într-o tabără destinată pregătirii intensive a participanţilor în dans, pentru ca imediat după training, tinerii să organizeze evenimente în diferite locaţii pentru a promova toleranţa, interculturalitatea, arta şi cultura rommilor.

Cine este GipsyEye ?

Asociaţia “Gipsy Eye” în traducere “Ochi de ţigan” este o organizaţie de studenţi, elevi, dar şi tineri cu preponderenţă rromi, ce activează la nivelul judeţului Iaşi. Asociaţia promovează cultura rromilor şi identitatea neamului rrom. Scopul asociaţiei noastre este să îmbunătăţim imaginea rromilor în rândul tinerilor din comunitate prin promovarea culturii poporului rrom. Lucrăm în mod direct cu tinerii, atât rromi cât şi ne-rromi, construind poduri peste prejudecăţi prin diversitatea culturală. Am ales acest nume deoarece considerăm că prin «ochiul de ţigan» restul comunităţii va putea vedea adevărata faţă, pozitivă şi constructivă a rromilor, va putea simţi şi înţelege ce simte un rrom. Mai multe detalii gasiti pe www.gipsyeye.com

Cine este Asirys ?

E simplu, nu?! Cum e un om super? Cum e un tânăr super? Din punctul nostru de vedere persoanele super au Atitudine, sunt Solidari, se Implică, sunt Responsabili, debordează de Youth (tinereţe) şi au toate premisele de a deveni oameni de Succes. Şi uite aşa aţi descoperit de unde vine şi acronimul ASIRYS.Misiunea asociaţiei este progresul comunităţii pe toate planurile prin valorificarea potenţialului tinerilor. Mai explicit spus, ne propunem:

Să valorificăm abilităţile şi energia tinerilor pentru a dezvolta comunitatea;

Să oferim tinerilor oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională;

Să valorificăm oportunităţile de finanţare oferite de Uniunea Europeană astfel încât să creăm locuri de muncă pentru tineri.
Asociaţia este deschisă oricărui tânăr care îşi doreşte mai mult de la el şi de la comunitate… indiferent de sex, vârstă, rasă, etc mai multe detalii pe www.asirys.blogsport.com

 

Cat de greu e sa dansezi tiganeste ?

 Miscarile dansului tiganesc sunt exotice si pot fi descurajatoare la prima vedere. Ionut Macinoi, unul dintre instructorii GipsyEye este un profesionist cu peste cinci ani de experienţă. Stie sa-ti explice pas cu pas ritmurile din satra pentru ca ce pare complicat sa devina usor.

A mostenit aceste ritmuri de la stramosii lui, le-a imbunatatit si le-a desfacut in bucatele special pentru tine, astfel ca tu si oricine altcineva sa le poata practica.

Atent si plin de compasiune Ionut, stie exact ce si cum sa faca pentru a scoate tot ce e mai bun din studentii sai.

Cine este Ionut Tirsu Macinoi ?

Ionut are 20 de ani si este student la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor. Este tigan original din Chetris si provine dintr-o familie de lautari. Acesta este instructorul de dans al trupei de dans tiganesc Gipsy Eye din Iasi.

Unde se tin cursurile?

In functie de disponibilitatea tinerilor vom alege o locatie dupa criteriul conditii cat mai bune si aproape de casa.
Când incep cursurile.?
Cursurile se vor desfasura in perioada 8 martie-31 mai 2010. Tinerii vor fi impartiti in grupe.Fiecare grupă va avea minim 1 repetiţie pe săptămână. Coregrafiile vor aborda tema: o comunitate unită, rromi, români şi lipoveni în lupta împotriva discriminării.

Cat dureaza un curs?

Orele de dans vor avea loc în fiecare săptămână, vineri, sâmbătă sau duminică, câte trei ore. Orele vor fi structurate în 3 părţi: o oră şi jumătate tinerii vor învăţa paşi de dans, 1 oră vor face activităţi nonformale. Pe parcursul celor 12 săptămâni, tinerii participanţi vor învăţa progresiv, de la paşi de bază, până la coregrafii complicate, dobândind astfel capabilitatea de a susţine un spectacol de până la o oră.

Cam ce contine un curs?

Un curs incepe cu aproximativ 10 de minute de incalzire, exerciţii de streching condiţionat şi pasul de baza.. Se va preda  o varietate de subiecte, inclusiv mişcări de dans, exerciţii de podea,improvizaţiei de grup (de conducere şi urmărire), coregrafie, batai pe corp, pocnit din degete şi elemente de cultura, limba si muzica tiganeasca.Veti invata diferenta intre pasi de dans ai romilor ursari, laiesi sau caldarari. Special :pentru cei talentati se vor face cursuri de tinut ritmul cu tarabana.

Am nevoie de  experienţă in dans?

Nu. Cursurile “Începător” sunt adecvate pentru un  novice complet. Aceste cursuri sunt orientate către cei fara sau cu  puţina experienţă in dans tiganesc, cu toate acestea, uneori acest dans poate suprasolicita la inceput muschii celor care au o conditie fizica deficitara.Dansurl tiganesc solicita un control extraordinar al muschilor,dar asta poate fi usor învăţat. După primele trei sau patru cursuri veţi începe să înţelegeti elementele de bază, dacă nu practic cel putin teoretic. Ai răbdare cu tine insuti si noi va vom ajuta! Toate miscarile sunt explicate într-un mod uşor de înţeles ce nu presupune experienţa anterioară in dans. Deasemenea vei fi invatat ce anume trebuie sa faci ca sa reusesti si cum trebuie sa asculti muzica pentru a o intelege si a asculti ritmul.

La ce ora trebuie sa ajung la sala ?

Cinci până la zece minute înainte de ora programată. Asiguraţi-vă că aveti sufficient timp pentru a calatori, parca si a va schimba in hainele de repetitii. Primul lucru pe care il aveti de facut este e sa va treceti pe foia de prezenta.
Cât de mult costa?
A: Cursurile sunt gratuite si sunt oferite in cadrul proiectului « Mesageri impotriva discriminarii » finantat de Uniunea Europeana prin Programul « Youth in action »

Ce ar trebui să aduc?

Vei transpira la greu, adu-ti o sticlă de apă! Cursurile sunt o provocare si se desfasoara intr-o atmosfera incurajatoare si distractiva.

Ce ar trebui sa port?

Imbrăcăminte de antrenament. De preferat pantaloni de trening si o bluza foarte comoda. Pantofi sau adidasi de schimb sunt obligatoriu. Nu se poate intra in sala cu aceeasi pantofi de pe strada. Reţineţi că veţi transpira si e bine sa aveti la voi un prosop sau servetele. Cel mai important este sa va simtiti confortabil. ATENTIE ! pentru tinerii care provin din familii cu venituri reduse organizatorii pot oferi ajutor pentru a respecta aceste reguli.

Ce alte reguli mai sunt ?

Exista doar doua reguli. 1.Respecta si vei fi respectat. 2.In caz de orice problema vezi regula numarul unu.

Cui pot sa ma adresez pentru detalii suplimentare ?

Ne poti contacta la

e-mail : GipsyEye@gmail.com sau supertineri@yahoo.com

telefon : 0757 154 715

Va multumim,

Echipa de implementare a proiectului « Mesagerii impotriva discriminarii «

 

 

 

E oficial!!! GipsyEye au fost desemnaţi  „Mesageri împotriva discriminării” . Au o misiune grea. Timp de 6 luni , voluntarii Gipsy Eye împreună cu super tinerii de la ASIRYS, partenerii nostri de nadejde vor lupta  pentru a combate prejudecăţile despre romi. Frontul ales este  Târgu Frumos sau Foru Sukar în limba rromani, un oraş în care rromii, românii şi lipovenii convieţuiesc împreună dar seperat de secole. Proiectul a obţinut 8000 de euro finanţare prin Programul Tineret în Acţiune.

Este o iniţiativă de tineret, care îşi propune ca prin dans să implice tineri rromi, lipoveni şi români în dezvoltarea solidarităţii şi promovarea toleranţei faţă de minorităţile etnice, în special faţă de rromi. Aşadar, tema proiectului este lupta împotriva discriminării şi intoleranţei faţă de rromi. Activităţile care se vor derula vor viza crearea a 3 trupe de dans, multiculturale, care prin artă şi cultură vor promova în comunitate modele sociale. Tinerii vor conştientiza că rromii nu reprezintă o problemă, ci mentalitatea discriminatorie, vor învăţa să fie deschişi, să colaboreze şi să se implice pentru că numai astfel pot obţine rezultate importante.

E timpul sa luptam!Proiectul este structurat în 2 părţi:  o parte care va implica 40 de tineri (rromi, lipoveni şi români) din Târgu Frumos, care vor învăţa dansul, cultura, muzica, tradiţiile romilor. A doua parte a proiectului constă într-o tabără destinată pregătirii intensive a participanţilor în dans, pentru ca imediat după training, tinerii să organizeze evenimente în diferite locaţii pentru a promova toleranţa, interculturalitatea, arta şi cultura rommilor.

Partenerul nostru : Super tinerii de la  ASIRYS

It’s official. Gipsy Eye was called to “Messenger against discrimination”. They have a hard mission. For six month Gipsy Eye’s volunteers with the super youngsters from ASIRYS, our trustfully partners, will fight to defeat the prejudices against Roma people. The “war zone” is Targu Frumos or Foru Sukar in Rromani language, a city where Roma, Romanians and Lippovans lived next one to each other but not together for ages. They will change that.

Please wish us luck and join us, be yourself a messenger wherever you are.

It’s our first project financed by Youth in Action with a grant of 8000 euro .

Project „Messengers antidiscrimination” is a youth initiative, which aims to involve young Rroma people, Lippovans and Romanians to develop solidarity and promote tolerance towards ethnic minorities, particularly with Rroma. So the theme of the project is to combat discrimination and intolerance toward Rroma. Activities to be conducted will cover the creation of 3 dance troupes, multicultural, that through art and culture community will promote social models. Young people will become aware that the Rroma are not a problem, but discriminatory mentality is, they learn to be open mind, to collaborate and get involved because only through that can achieve significant results. The project is structured in 2 parts: one part which will involve 40 young people (Rroma, Lippovans and Romanian) in Targu Frumos, who will teach dance, culture, music, Rroma traditions. The second part of the project consists of an intensive dance training camp for the participants. The main aim of the camp is that immediately after training, young people in different locations to hold events in which they will promote the tolerance, intercultural learning, Rroma art and culture.

7 Comments Add yours

  1. Asyris says:

    Cum ar fi fost să te fi născut ţigan?…
    In Mesageri împotriva discriminării, In opinii
    În ultima vreme, mulţi îmi reproşează că lucrez cu ţiganii, că fac voluntariat pentru ei, că îmi irosesc talentul şi viaţa pentru nişte “hoţi”, unora le vine chiar să vomite (a se vedea cometariul 12) … Asta e realitatea şi aş fi ipocrită să nu v-o dezvălui.

    Însă refuz să mă dau bătută! Pentru că ştiu că toţi oamenii sunt egali şi unici. Fiecare om e înzestrat cu un talent şi dacă i-l pui în valoare vei crea un erou. Iar în cele 2 săptămâni de când lucrez cu rromi, lipoveni şi români, în echipe mixte, mi s-a întărit această credinţă.

    Dacă m-aş fi născut ţigancă unde aş fi fost acum? Poate că aş fi renunţat devreme la şcoală, pentru că familia m-ar fi pus să stau cu fratele mai mic sau pur şi simplu, pentru că mama şi tata au fost educaţi că şcoala nu e importantă, nu m-ar fi lăsat să învăţ. Şi dacă totuşi aş fi mers la şcoală, gândiţi-vă cum s-ar fi purtat colegii, profesorii… ar fi trebuit să am un caracter hiper-puternic să pot suferi la 7-8 ani jigniri din partea tuturor şi discriminări care încep cu “pleacă ţiganco la tine în şatră”!

    Înţelegeţi… din cauza discriminării creăm monştri. Cum poate un copil de rrom care merge la şcoală, iar colegii se feresc de el, profii îi pun din start eticheta de “incapabil”, care acasă poate nu are ce mânca,… să se transforme în erou naţional? Cum poate un om care de mic e chinuit, care nu beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi copiii românilor, să aibă încredere în el şi să devină o persoană respectată de toată lumea? Şi ce e mai trist, e că tot timpul se va găsi câte unul care oricât de bun şi capabil ar fi un rrom, îl va privi cu suspiciune şi îi va spune “hoţ”. Deşi numărul infracţiunilor de furt săvârşite de români în ţară şi în afară, e de 10000 de ori mai mare.

    În unele comentarii de când am dat startul la proiect, mi se reproşează că “au ajuns ţiganii să aibă mai multe drepturi ca noi”, “că au locuri libere la facultate”, etc. Să vă spun realitatea? Ne-am obişnuit ca rromii să trăiască fără drepturi, să stea în şatrele lor, să nu plătească, dar nici să primească, să fie izolaţi de şcoală, de tot… Iar acum când se lansează nişte fonduri pentru a-i ajuta, care nu depăşesc 2-3 milioane de euro (în condiţiile în care românii pot beneficia de miliarde de euro)… gata!… au mai multe drepturi.

    Cum România trebuie să se “alinieze” cu Franţa, aşa rromii trebuie “să se alinieze” la nivel de educaţie şi stil de viaţă cu românii sau francezii. De asta sunt fonduri prioritar destinate rromilor. Pentru că lor le e mai greu să se adapteze, căci toată lumea îi discriminează. Fiecare facultate oferă 2 locuri la buget pentru rromi, care de multe ori nu se ocupă. Românii au şi 600 la unele facultăţi. Raportul e egal, e egalitate de drepturi şi şanse, dar mulţi dintre noi nu suntem obişnuiţi cu aceste idei.

    E nespălat, învaţă-l să se spele; e speriat, ajută-l să câştige încredere în el; este certat pe nedrept, apără-l… ţi-e greu pentru că îţi spui că e ţigan şi nu merită. Tu de ce ai merita? Dar mai bine gândeşte-te ca mine, cum ar fi fost să te fi născut ţigan?…

    Cunosc cel puţin 4 tineri rromi, care au supravieţuit tuturor piedicilor, care merg la facultate, care au talent, sunt ambiţioşi, cu un bun simţ rar întâlnit… şi care sunt acum în Târgu Frumos, mesageri împotriva discriminării! Sunt Gipsy Eye… şi sunt sigură că avându-i în echipă vom câştiga multe lupte împotriva discriminării.

    by Mihaela Diana Podariu
    Preşedinte Asociaţia Super Tineri -ASIRYS-

  2. IStud.ro says:

    Echipa IStud.ro felicita asociatia Gipsy Eye pentru eforturile si demersurile pe care le fac zi de zi cat si pentru scopurile sale nobile. FELICITARI Gipsy Eye! Vom fi bucurosi sa sustinem cauza voastra impreuna!

  3. ionescu gabi says:

    FELICITARI Gipsy Eye! Tineti-o tot asa !!

  4. michele says:

    continuez sans vous arrêter et soyez fiers de vous votre projet est très honorable félicitation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s